Keskuse peamine natsikütt, Iisraeli osakonna direktor Efraim Zuroff saatis täna Jeruusalemmast kirja Eesti mitteresideeruvale Iisraeli suursaadikule Aino Lepik von Wirenile, märkides, et tähistamisel osales Eesti kaitseminister Jaak Aaviksoo ning parlamendiliige Trivimi Velliste, samuti kümned välismaa neonatsid, on kirjas Delfile saadetud teates.

Zuroff ütles: „Meie näeme neid sündmusi Natsi-Saksamaa vägedega külg külje kõrval võidelnute ülistamisena. Natsi-Saksamaa režiim planeeris, juhtis ja viis täide holokausti ning vastutab miljonite süütute tsiviilisikute massimõrva eest. Seega on Kolmanda Reichi võidu nimel võidelnute ülistamine andestamatu solvang selle režiimi paljude ohvrite ning nende suhtes, kes võitlesid, et päästa Euroopat sellest türanniast.“

„Arvestades neid asjaolusid leiame, et Eesti kaitseministri Jaak Aaviksoo ja parlamendiliikme Trivimi Velliste osalemine nendel sündmustel on mõistetamatu ja hukkamõistu vääriv. Ausalt öeldes on see sobimatu Eesti liikmelisusega Euroopa Liidus ja NATOs. Lisaks, asjaolu, et need sündmused tõmbasid ligi kümneid välismaa neonatse, näitab ohtu, et nad julgustavad fašismi ja ja rassistliku ekstremismi taassündi.“

„Palume, et edastaksite meie protesti Eesti valitsusele ja loodame, et viimane võtab tarvitusele meetmed, et selliseid häbiväärseid sündmusi Eestis enam ei toimuks.“

Kaitseminister Jaak Aaviksoo nõunik Riina Vändre teatas Delfile, et Aaviksoo Efraim Zuroffi poolt kritiseeritavast üritusest osa ei võtnud.

Kaitseminister saatis tervituse hilisemale vabadusvõitlejate kokkutulekule kogunenud Vabadusvõitlejate Liidu liikmetele, täpsustas nõunik.

“On kahetsusväärne, et juudiorganisatsiooni Simon Wiesenthali keskuse esindajat Efraim Zuroffi pole teavitatud toimunud ürituste täpsetest faktidest,” märkis Vändre.

“Nagu pole ka mingi uudis, et viimaste päevade avaldused naaberriigi Vene meedia poolt on sihiteadlik eksitamine ja jätkuv laimukampaania Eesti suunal,” teatas Vändre.