Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku Mari-Liis Sepperi sõnul on taas üks valitsus Eestis koostatud ilma naiste ja meeste võrdõiguslikkuse ning tasakaalu põhimõtet järgimata. "Kogu taasiseseisvunud vabariigi ajal ei ole toimunud olulist muutust sooliselt legitiimsema ja tasakaalustatuma valitsemise poole. Just seepärast leian, et sugude tasakaalu põhimõte peaks olema ka formaalne nõue, midagi, mida valitsuse ega partei juht ei saa unustada, kui otsib sobivaid kandidaate ministriteks," sõnas Sepper, kelle arvates peaks Eestis olema üheselt teada ja mõistetud, et naistel ja meestel peab olema võrdne juurdepääs valitavatesse ametitesse ning et võimu teostatakse sooliselt tasakaalus otsustuskogude poolt.

"Kui need põhimõtted ei ole üheselt teada ja toetatud, vähemalt Rõivase valitsuse puhul on see nii, siis tuleb need kirja panna, soovitavalt põhiseadusesse," lisas Sepper.

Võrdõigusvolinik toob välja, et koalitsioonileppe päisesse on küll kirjutatud lause, et ollakse kõigi võrdsete võimaluste ja inimõiguste poolt, kuid praegu ei ole näha, et nende sõnade taga ka tegelikku sisu ja tahet oleks.

""Ainult poisid poliitikas" mentaliteet peab muutuma, et mitte igal valimistsüklil taastoota soolist ebavõrdsust. Ootus selleks on Eesti inimeste seas suur. Poliitikutele ei tee au, et selles küsimuses käib rahvas nende ees ja mitte vastupidi."

Täna ametlikult ametisse astunud ja riigikogu ees vande andnud Taavi Rõivase teise valitsuse koosseisus on kokku 15 ministrit, kellest kaks on naised (ettevõtlusminister Urve Palo ja välisminister Keit Pentus-Rosimannus) ja 13 meest (peaminister Taavi Rõivas, riigihalduse minister Arto Aas, maaeluminister Urmas Kruuse, haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, majandus- ja taristuminister Kristen Michal, kaitseminister Sven Mikser, siseminister Hanno Pevkur, keskkonnaminister Marko Pomerants, justiitsminister Urmas Reinsalu, kultuuriminister Indrek Saar, rahandusminister Sven Sester, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev).

Taavi Rõivase 26. märtsil 2014 ametisse astunud esimeses valitsuses oli kokku 14 ministrit. Naiste osakaal oli siis märgatavalt suurem - kokku 6 naist (välisminister Keit Pentus-Rosimannus, kultuuriminister Urve Tiidus, rahandusminister Maris Lauri, sotsiaalminister Helmen Kütt, majandus- ja taristuminister Urve Palo, väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling) ja kaheksa meest (peaminister Taavi Rõivas, kaitseminister Sven Mikser, keskkonnaminister Mati Raidma, põllumajandusminister Ivari Padar, tervise- ja tööminister Urmas Kruuse, justiitsminister Andres Anvelt, siseminister Hanno Pevkur, haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski).