Eesti Ekspress kirjutas, et 2010. aasta 23. detsembril kandis Eesti suurim transiidifirma E.O.S. Vopak pikaaegse IRLi liikme Kristina Tautsi* osaühingu Comenius pangaarvele 3,75 miljonit krooni, mis sealt nädala pärast suuremas jaos edasi liikus. Vopak selgitas Ekspressile, et summa maksti OÜ Comeniusele eurotoetuste-alase uuringu eest.

Ehkki uuringu eesmärk oli Vopaki kinnitusel uurida, kas ettevõtte investeeringud võiksid olla EL-i rahastamise taotlemiseks kõlbulikud, ei avalda ettevõte, kas ja kui palju toetusi neil seejärel Euroopa Liidust saada õnnestus.

„Vopak E.O.S.-i ja OÜ Comenius vaheline leping sõlmiti novembris 2009. Selle sisuks oli Vopak E.O.S. äritegevuseks vajalik analüüs. Teemaks oli Euroopa Liidu struktuurfondide poolt finantseeritavate toetuste kaasamise võimaluste analüüs Vopak E.O.S.-i tarbeks. Töö viidi läbi järgmisel aastal, esitati lõppraport ja Comenius OÜ-le tehti makse mahus 3 753 600 krooni,“ vastas Vopaki kommunikatsioonijuht Olga van Kampen Delfi palve peale täpsustada uuringu iseloomu ja asjaolusid.

Küsimused, milliseid eurotoetusi Vopak Comeniuselt saadud teadmise varal taotles, kas saadi toetusi ja mis summades, jättis van Kampen tähelepanuta, mistõttu kordasime küsimust igaks juhuks veel: aga kas toetusi selle järel ka taotleti? Mis summades toetusi taotleti ja mis summades saadi?

„Analüüs viidi läbi, et uurida, kas osa ettevõtte võimalikest investeeringutest oleks kõlbulikud EL-i rahastamise taotlemiseks siis ja edaspidi,“ vastas van Kampen.

Delfi küsis igaks juhuks veel: aga kas mõni ettevõtte investeeringutest osutus seejärel kõlbulikuks EL-i rahastamise taotlemiseks? Ja mis summas EL rahastamist saadi?

„Tulenevalt sellest, et meie aktsionärid on börsiettevõtted, ei saa me avaldada oma äritegevusega seotud finantsandmeid,“ teatas pressiesindaja viimaks.

Kui pidada rahandusministeeriumi korraldada olevat Euroopa Liidu struktuuritoetuste saajate veebiandmebaasi ammendavaks, võib järeldada, et toetust saada pole Vopakil õnnestunud, hoolimata sellesse panustatud 3,75 miljonist kroonist.

Ehkki van Kampen mainis just struktuurfondide kaasamist, võinuks Euroopa Liidu rahastust saada ka teiste meetmetega kui struktuurfondid. Näiteks taotleda raha Euroopa Investeerimispanga (EIB) kaudu, kuid ka Euroopa investeerimispanga Eestiga seotud projektide hulgas ei tundu ühtki Vopaki investeeringut olevat.

*Kristina Tauts lahkus erakonnast augustis 2015