"Pärast kõiki neid saatuselööke oli depressioon nii suur, et jäin raskekujulisse liigesepõletikku," räägib invaliidistunud naine, kes maksab oma töövõimetuspensionist iga kuu kiirlaenufirmale röögatuid intresse, kirjutab Pealinn.

Veronika (53) elu veeres 2008. aastani nagu hernes - ta tuli Paidest Tallinna elama, sest siin olid paremad teenimisvõimalused. Paide korteri müügist saadud raha eest osteti pisut väiksem korter Tallinna. Remondiks võttis Veronika kiirlaenu. Ent üsna varsti pärast seda lõppesid ühtäkki kõik tööotsad. Mees kadus pere juurest nelja tuule poole, Veronika jäi ühe täisealise ja ühe teismelise pojaga maha.

Nüüd tunnistab naine, et ta ei tea enam isegi, kui palju tal kolm aastat tagasi Credit24-st võetud 8000-kroonisest laenust juba makstud on ja kui kaua ta seda veel edasi maksma peab. Kuna naine kaotas vahepeal töö, muutusid maksed kaootiliseks ja võlale hakkas iga päevaga viivist juurde kerima. Tagasimakse summa paisus kiirelt 17 000 kroonini.

"Kuna sissetulekut ei olnud mingisugust, viisin oma kulla pandimajja, samuti sülearvuti. Lõpuks jäime kodust ilma, see müüdi enampakkumisel," räägib Veronika, kes elab juba aasta aega koos noorema pojaga sotsiaalmajutusüksuse väikeses toakeses ning sai depressioonist psoriaasi ja raskekujulise liigesepõletiku.

Nüüd elabki naine vaid töövõimetuspensionist ja maksab iga kuu inkassofirmale 6,4 eurot. "Küsisin selle aasta alguses, kui palju mul veel maksta on jäänud, nad ütlesid, et kuskil 5000 krooni ehk 320 eurot."

Ei kujutanud ettegi, et olukord nii hull on

Tallinna sotsiaaltöö keskuse võlanõustaja Riina Kuremaa märgib, et kui ta viis kuud tagasi Tuulemaa sotsiaalmajutusüksusesse võlanõustajaks tuli, ei kujutanud ta ette, et probleemid võlgadega võivad olla nii suured.

Eriti hull on Kuremaa sõnul see, kui inimesel ei ole üks ega kaks võlga, vaid mõnikord suisa kümme. "Ja neid, kellel on mitu võlga, on suurem osa. Võetakse SMS-laenu, et eluasemelaenu tagasi maksta. Inimesed arvavad, et siis jääb korter alles. Samas kommunaalkulusid ikka ei maksta. Ja siis ühel hetkel selgub, et nad on kohtusse antud ja võivad ikkagi kodust ilma jääda."

Kuremaa märgib, et ega Veronikal siiski muud üle ei jää, kui mõnda aega veel hambad ristis võlga tagasi maksta. Samas lisab ta, et kui inimene on maksnud kaks korda enam, kui on laenu põhiosa, võib kohtu kaudu nõuda edasiste maksete kustutamist.