IRLi fraktsiooni esimehe Tarmo Piirmanni taotluse kohaselt ületavad linnapea nõuniku Mati Kitsikuga sõlmitud kahe lepingu maht piiri, mille ületamisel kohustab riigihangete seadus teenuse ostjat korraldama seadusele vastava avaliku hanke.

Riigihangete registris sellistest hangetest jälgi ei ole. Opositsioon palub revisjonikomisjonil kontrollida, kas Anti Allas on sõlminud käsunduslepingud ilma seaduses nõutud hankemenetlust korraldamata. Kui kahtlus peab paika, on linnapea pannud toime väärteod, mille eest näeb seadus ette rahatrahvi kuni 300 trahviühikut.

Kuna Allas ei suutnud opositsiooni arupärimisele antud vastuses selgitada, milliseid tööülesandeid Kitsik täidab, siis leiab opositsioon, ka et Allas hoiab linna palgal isikut, kes kokkulepitud ülesandeid ei täida ja avalikes huvides lisandväärtust ei loo.

"Opositsioon leiab, et Allas on ilmselt rikkunud oma kohustusi Võru linna vara valitsejana, kuna ta on sõlminud lepinguid viisil, kus lepingu vorm ja nimetus ei vasta lepingu tegelikule sisule. Selline teguviis viitab opositsiooni hinnangul tahtlikule läbipaistmatule juhtimisele ega ole kooskõlas üldiselt tunnustatud põhimõtetega avaliku võimu teostamisel," seisab opositsiooni saadetud teates.

Karistusseadustikus on karistuseks teise isiku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumise eest, kui sellega on tekitatud suur varaline kahju, ette nähtud rahaline karistus või kuni viie aasta pikkune vangistus.

Kuna tegemist võib olla kuriteo tunnustega tegudega, siis palub opositsioon kahtlusi kontrollida volikogu revisjonikomisjonil ning ootab sellelt selget hinnangut.

Võru linnapea Anti Allase sõnul on aga opositsiooni pressiteate näol tegemist linna IRL-i fraktsioonile omase käitumisega, kus vahendeid valimata üritatakse oma konkurendile halba varju heita või lausa laimata.

"Möödunud nädalal sai Inno Tähismaa poolt pressile saadetud kirjaga ilmsiks, et ajakirjandust ära kasutades levitati valeinformatsiooni ka oma erakonnakaaslase Ülo Tuliku suhtes. Käesoleva pressiteatega soovib Võru IRL eesotsas Tarmo Piirmanniga näidata oma palet jõulurahu ajal ja ühtlasi ollakse teadlikud, et leping Mati Kitsikuga lõpeb aasta lõpus ja ei pikene uuel aastal. Ehk rauda tuleb taguda, kuni see kuum on," rääkis Allas.

"Olen korduvalt Mati Kitsikuga sõlmitud lepingu osas vastanud IRL-i arupärimistele volikogus kui ka vastanud kohalike ajalehtede küsimustele. Kui keegi ikka ei taha aru saada, siis pole midagi teha. Mati Kitsikuga lepingute sõlmimise on kiitnud volikogu koalitsiooniliikmed heaks ja ühtlasi on kaks aastat järjest vastu võetud linnaeelarve, kus on vastavad kulud kajastatud. Lepingud on ette valmistanud linnavalitsuse juristid. Mati Kitsikuga sõlmitud lepingu õiguslikuks aluseks on riigihangete seaduse § 14 lg 1 punktides 6 ja 9 nimetatud erandid, mille kohaselt ei ole hankija kohustatud riigihanget läbi viima kui tellitakse ostu, müügi või loovutamisega seotud finantsteenust, sealhulgas raha või kapitali kaasamisega seotud teenust, samuti ei ole hankija kohustatud rakendama riigihangete seaduses sätestatud korda lepingute puhul, mis puudutavad kinnisasja või sellega seotud õiguste omandamist, üürimist või rentimist, sõltumata lepingu liigist," põhjendas Allas.