30. novembril toimunud istungil andsid Linkov ja tema toetajad uuesti sisse ka umbusaldusavalduse kaks kuud ametis olla jõudnud volikogu juhile Margit Kagadzele. Umbusaldusavaldus tuleb arutlusele järgmisel volikogul. Loodud koalitsioon võttis vastu IRLi fraktsiooni juhi Tiit Harjaku ettepaneku kutsuda kokku erakorraline volikogu järgmisel esmaspäeval, 7. detsembril. "Arvestades, et Margit on nii lühikest aega volikogu juhtinud ja selle aja jooksul juba teine umbusaldus… Ma ei näe siin mingit sisulist põhjendust, pigem jääb mulje, et seda tehakse selleks, et volikogus jõujooni paika panna," ütles vallavanem Reili Rand ajalehele Hiiu Leht.

Reedel on tulemas maakonna valimiskomisjoni otsus, kas osade volinike kuulumine Hiiu vallavolikogusse on seaduslik. Kogu juhtunu peale ütles Rand, et ootab töörahu taastumist. See sõltub otsusest, mille teeb homsel avalikul istungil Hiiu maakonna valimiskomisjon.

"Ajad on jätkuvalt ärevad. Ootame ka siin majas töörahu ja seda, et saaks tegeleda teemadega, mis sisu loovad – käimas on eelarveprotsess, arengukava vastuvõtmine. Kahjuks täna veel sellist koostöömeelt näha ei olnud," ütles Rand.

Vallavolikogu enamus otsustas koosolekul uue vallavalitsuse kinnitamise päevakorrast välja võtta. Praegu on olukord, kus vallavanemal täisvolitusi ei ole ning Jaanus Valk täidab veel praegu allkirjaõiguslikku ja vallavalitsuse juhtimise rolli. "Nii et ma olen küll ametisse nimetatud vallavanem, aga veel mitte täisvolitustega. Minu huvi on loomulikult võimalikult kiiresti vallavalitsus moodustada, et tõesti sisuliselt ja niiöelda täistuuridel tööle hakata. Eks siis järgmine volikogu on jälle see võimalus, kus oma ettepanek lauale panna. Ma ei varja, et teatud pettumus see minu jaoks on, et mind selles osas ei usaldatud – oleksin tahtnud oma meeskonnaga tööd alustada, aga tundub, et see käib praeguse kemplemise juurde. Lihtsalt kurb, et vald peab selle pärast olema mõnda aega niiöelda peata. Paistab, et ajal kui omavahel jõujooni paika pannakse, unustatakse ära sisulised eesmärgid. Selline mulje on jäänud. Samas ma usun, et inimesed, kes on volikogu laua taha tulnud, et neil on üks eesmärk – tahetakse, et vallal ja valla inimestel läheks hästi. Vahepeal ainult tulevad mingid muud huvid ettepoole. Loodan, et kõik loksub paika ja põhieesmärk saab taas domineerima," sõnas Rand.

"Kui me kasvõi Hiiu Lehest või ka laiemalt kogu aeg kuuleme, kuidas käib ärategemine, siis selle taustal on raske rääkida omavalitsustevahelisest koostööst ja tulevastest valdade ühinemisprotsessidest. See, mis toimub, ei jäta meie vallast väga usaldusväärset muljet. Ma tõesti südamest loodan, et see mis toimub, saab lähiajal lõpu ja eks selles on kindlasti oma roll selles, milline otsus tuleb maakonna valimiskomisjonilt meie volikogu koosseisu kohta. Selles mõttes liigume praegu edasi samm korraga."

Novembri keskpaigas erakorraliseks istungiks kogunenud Hiiu valla volikogu valis napi häälteenamusega uueks vallavanemaks 24-aastase Reili Ranna.