Reformierakonna juhatuse koosolek otsustas, et ei paku uueks välisministriks uuesti Partsi lahtilastud Kristiina Ojulandi, ütles Delfile erakonna avalike suhete juht Urmas Krull.

“Otsustasime jätkata senises koalitsioonis, kuna leidsime, et see on parim,” sõnas Krull.

Peaminister lubas, et rohkem ei taganda ministreid ametist koalitsioonipartneritega arutamata, lisas Krull.

Andrus Ansip lubas veel reedel esitada uueks välisministriks taas Ojulandi. „Ma usun, et Reform seda ei tee. Me ei saa muuta riiki farsiks,” lausus Parts seda kommenteerides.

Parts lootis juba möödunud nädalal kirgede jahtudes jõuda partneritega kokkuleppele ja järgmiste valimisteni peaministriks jääda. Ansip ähvardas seevastu valitsuskriisi jätkudes erakorraliste valimistega.

Ilmselgelt on Reformierakonna kokkuleppimisvalmiduse põhjuseks tulumaksureform ja vanemahüvitis — nendest valijaile antud lubadustest oleks oravaparteil võimult eemalejäämise korral loobuda tulnud.

Uue välisministrikandidaadi esitab Reformierakonna juhatus nädala jooksul. Kas uueks ministriks võib saada kuluaarides kõige rohkem sahinaid põhjustanud Rein Lang, seda ei soovinud Krull kinnitada ega ümber lükata. Peaminister Juhan Parts aga soovib uue ministri nime teada juba käesoleval nädalal.

President Arnold Rüütel rahuldas eelmisel nädalal Juhan Partsi palve vabastada Kristiina Ojuland ametist.

Parts nimetas reformierakondlasest Kristiina Ojulandist vabanemise soovi põhjusena usalduse kaotust riigisaladuste kaotamise ja riigi välismaine kahjustamise tõttu. Ansip ja tema parteikaaslane Meelis Atonen ütlesid aga, et hoopis Parts on välisministri kangutamisega andnud hoobi oma usaldusväärsusele.

Ka koalitsiooni osa pool Rahvaliit oli solvunud, et valitsusjuht ei arutanud Ojulandi tagasiastumist partneritega, ent on siiski hoidnud madalat profiili.

Välisministeeriumist riigisaladuste kadumist uurinud kaitsepolitsei avastas, et aastatel 1994-2004 on kaduma läinud 91 salastatud teabekandjat.