Peaminister Taavi Rõivas kinnitas, et põhiküsimustes on jõutud kokkulepeteni. Konsensus on täpsemalt kuues põhiküsimuses.

Seega leppiski valitsus kokku, et esitatakse riigikogu juhatuse kandidaadid selliselt, et sotsid esitavad riigikogu esimehe ja IRL aseesimehe kandidaadi. Kolmas aseesimehe kandidaat on kuulunud ajalooliselt suurimale opositsiooniparteile ja Keskerakond otsustab oma kandidaadi samuti täna, kuid kindlaks favoriidiks on senine riigikogu aseesimees Jüri Ratas.

Võimukõnelused jätkuvad aga homsest edasi ning Rõivas loodab, et selle nädala jooksul saadakse nendega ühele poole.

Sven Mikser teatas, et sotsid esitavad riigikogu esimehe kandidaadiks Eiki Nestori. Mikseri sõnul on Nestor seda ametit seni väärikalt pidanud ja lisaks on ta ka alustava koosseisu üks kõige kogenenumaid poliitikuid.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles, et tõepoolest on kokku lepitud kuues põhiküsimuses ja selles, et IRL saab parlamendi aseesimehe koha. Erakond otsustas esitada aseesimehe kandidaadiks Helir-Valdor Seederi.

Peaminister Rõivas lisas võimuläbirääkimiste kohta, et sotsid ja IRL on olnud seni tõesti väga kindlad enda tahtmistes ja valijatele antud lubadustes ning selles suhtes tuleks neile au anda. Samas tunnustas Rõivas partnereid ka valmiduses kokkulepeteks.

"Kui ajakirjanduses loeme, et esitame siin üksteisele ultimaatumeid või võta-või-jäta pakkumisi, siis tegelikkuses me räägime ikka asju läbi," rääkis Rõivas ja lisas, et "väikese sammu peab igaüks tagasi astuma".

Sven Mikser lisas, et kui koalitsioonilepe on valmis, siis saab ise võrrelda, et kes mida pidi ära andma.

"Ühinen sellega, et mul siin mõlemal käel asuvad partnerid on äärmiselt ebameeldivad ja rasked. Läbirääkimised on olnud kurnavad," rääkis Reinsalu muiates. IRLi esimehe märkust saatis saalis naerupahvakas.

Uue koalitsioonileppe katteallikatest rääkides lisas Rõivas, et endiselt nähakse peamiste allikatena tervist ja loodust kahjustavate valdkondadele maksutõusu kehtestamise. Rõivas tõi välja näiteks bensiini-ja diisliaktsiisi, mis on aastaid paigal seisnud. Samuti mainis Rõivas ka alkoholi-ja tubakaaktsiisi tõusu, mille suhtes ollakse isegi väidetavalt rohkem üksmeelel.

Ministrite portfelle Rõivase sõnutsi väidetavalt veel jagatud ei ole.