Homme hommikul saabub Tšehhimaalt Tallinnasse seitsmetonnine autokoorem Vabadussõja võidusamba metalldetaile, teatas kaitseministeerium.

Suurem osa detailidest on samba betoonsüdamiku külge monteeritavad metallsõrestikud ja samba sisse monteeritavad redelid.

Redelid tulevad teeninduskäigu sisemusse ning kulgevad üles samba tipuni ning neid on vaja samba hooldustööde tegemiseks: valgustuslampide vahetamine, klaasdetailide hooldus ja vajadusel klaaspaneelide väljavahetamine ning elektrijuhtmete hooldus.

Autokoormas on ka mitmesugused metallist kinnitusvahendid ja metallkonstruktsioonide kohale paigutamiseks ning mahalaadimiseks vajalikud mehhanismid. Metalldetailide monteerimine algab kohe pärast detailide saabumist.

Tööde ajaks püstitatakse samba betoonsüdamiku ümber telk, mis kaitseb monteerijaid tuule, vihma ja külma eest. Telgi ülespanek algab lähitundidel.

Eile valmis klaasdetailide ladustamiseks vajalik ala, mis kaeti killustiku ja Ämari lennuväljalt toodud 24 betoonpaneeliga. Klaaspaneelide saabumisaeg pole veel teada.