3. jaanuaril 1920 kell 10.30 vaikisid Vabadussõjas relvad, kui jõustus Eesti ja Nõukogude Venemaa vaheline vaherahu. Vabadussõda oli lõppenud Eesti täieliku võiduga, teatas kaitseministeeriumi pressiteenistus.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva tähistamiseks toimus täna Vabadussõja võidusamba jalamil tseremoonia, kus kõnelesid kaitseminister Urmas Reinsalu ja Tallinna Reaalkooli õpilane Kaarel Allemann ning palvuse pidas EELK peapiiskop Andres Põder.

Kaitseminister Reinsalu ütles tseremoonial peetud kõnes, et ilma Vabadussõja võiduta ning selle võidu eest sõdinuteta ega hukkunuteta poleks olemas Eesti riiki ja kaheldav oleks olnud rahva kestmine. „Just Vabadussõja sõdurid andsid võimaluse Eesti riigi ülesehitamiseks ja arenguks nii Vabadussõja järel 94 aastat tagasi kui ka iseseisvuse taastamise järel 22 aastat tagasi. Ilma Vabadussõja võiduta ei oleks meil täna sellist Eestit,“ ütles kaitseminister.

Tallinna Reaalkooli õpilase Kaarel Allemanni sõnul on meie rahvuse, eelkõige aga noorte kanda olev vastutus sama oluline, kui oli 94 aastat tagasi tehtud otsus kaitsta Eestit relvajõul.

„On ülimalt vale arvata, et meist ei sõltu midagi. Demokraatlik riik ei suuda seista ainult juhtidel, tema püsimise eest peab vastutama kogu rahvas. Kui tahame esiisade väljavõideldut hoida, ei tohi me laskuda mugavustsooni, vaid peame olema ühiskondlikult aktiivsed, huvituma poliitikast ja muretsema riigi käekäigu pärast,“ ütles Allemann tseremoonial peetud sõnavõtus.

Lisaks Vabadussõja võidusamba juures toimunud tseremooniale asetasid Kaitseväe üksused ja Kaitseliidu malevad pärjad Vabadussõja mälestussammastele üle Eesti. Samuti tähistati relvarahu aastapäeva kirikukellade helinaga üle kogu Eesti ja vaikuseminutiga raadioprogrammides.

28. novembrist 1918 kuni 3. jaanuarini 1920 kestnud Vabadussõda lõppes Eesti täieliku võiduga. Eesti kaotas Vabadussõjas langenutena ligikaudu 5000 ja haavatutena umbes 14 000 inimest. Eesti omariikluse eest võitlesid Vabadussõjas eestlastega õlg-õla kõrval sakslased, venelased, soomlased, taanlased, juudid, rootslased, inglased, prantslased, ameeriklased.