Täna kell 8.51 saatis Reformierakond laiali pressiteate, milles teatas, et Reformierakonda kuulus sel hetkel 13 416 liiget ja Keskerakonda vaid 13 410 liiget ehk Reformierakond tõusis esmakordselt Keskerakonnast ettepoole ja muutus Eesti suurima liikmete arvuga erakonnaks.

Möödus natuke enam kui tund ja kell 10.03 saatis Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk teate, et Keskerakond on siiski Reformierakonnast suurem ehk sinna kuulub 13 510 liiget.

Reformierakonna pressiteate saatmise järel näitas äriregistrist järele kontrollimine, et sel hetkel oli tõesti Keskerakonnal vaid 13 410 häält ehk Reformierakond oli napilt ette jõudnud. Kell 10.26 oli Keskerakonnal aga liikmeid 13 509 ehk tunni ajaga kasvas Keskerakonna liikmeskond saja võrra.

Kuidas on see võimalik? Tõenäoliselt oli Keskerakonnal juba olemas rida liitumisavaldusi, mis olid heaks kiidetud, aga mis polnud veel sisestatud äriregistrisse. Uusi liikmeid sisestab äriregistrisse erakonna volitatud esindaja, kelleks tihti on sekretär.

Kui äriregistrist kontrollida erakonna väiteid oma liikmete arvu kohta, siis näitavad tulemused tihti 1-2 võrra väiksemat numbrit kui erakond ise väidab. See ei tule mitte pettusest, vaid sellest, et erakonnast on ID-kaardi abil võimalik ise lahkuda ja see kajastub koheselt ka äriregistris. Seetõttu lisanduvad uued liikmed erakondadesse reeglina suuremate kampadena, uute liikmete lisamise vahepealsel ajal aga toimub väike liikmete arvu langus, sest mõned inimesed vormistavad iseseisvalt ära oma erakonnast lahkumise.