"Sotside leeris on kaks tiiba - vanad ja väsinud ning duubelkoosseis. Ükskõik, kumb neist oktoobrikuus toimuval kongressil võidab, on valimisedu kasin," ütles Vitsut Delfile.

Vitsut arvab, et järgmiste riigikogu valimiste edu sõltub sellest, kelle pink on pikem ehk nimekiri ühtlasem - täidetud kõikides valimisringkondades kandidaatidega, kes suudavad kohapeal hääli võtta.

"Nimekirja esinumbrid tagavad valimisedu. Sotsidele ei tule inimressurssi juurde ja seda takistab eeskätt just ideoloogia, mis ei ole laiale valijaskonnale vastuvõetav ega arusaadav. Kampaania hoogsat läbiviimist pidurdavad kaasalohisevad vanad võlad. Vaieldav on, kas Eesti sotsid kannavad üldse klassikalisi sotsiaaldemokraatlikke ideid, kuid see on omaette teema," kommenteeris Vitsut.

"Ärakaranud rahvaliitlased võivad uuesti reeta"

Lisaks eelpool nimetatule ripuvad Vitsuti sõnul sotsidel kaelas ärakaranud rahvaliitlased, kelle käitumine on ettearvamatu ja seda ka vanad olijad põhjendatult pelgavad. "Nad on üks kord reetnud ja reedavad ka järgmine kord."

Rahvaliidu sõnum on aga Vitsuti veendumuse järgi keskmisele eestlasele vastuvõetav. "Meie ideoloogia kajastab tavalise eestlase mõttemaailma ja konservatiivset ellusuhtumist. Rahvaliidu ideed on söödavad laiadele ühiskonnakihtidele. Kui eelmistel riigikogu valimistel läks valija kaasa heaolu eufooriaga, siis seekord on ta märksa ettevaatlikum ja alalhoidlikum ning teeb oma valiku sellest lähtuvalt," sõnas peasekretär.

Vitsut selgitas, et Rahvaliit on totaalse muutumise faasis. "Oleme läbi viinud sisemisi struktuurimuutusi ja kavatseme astuda veel olulisi samme. "Tema sõnul on erakonnal regionaalne võrgustik, mis tagab valimisnimekirjade ühtsuse. Seal, kust ärakaranud lahkusid, täitusid ühendused uute liikmetega," lausus Vitsut.

Rahvaliit ei ole veel välja öelnud esinumbreid, keda valimisvõitluses kasutakse. "Oleme oma erakonna personali- ja juhtimispoliitikas teinud vigu, kuid jõuame need veel parandada. Meie sees ei ole erinevaid leere, on jäänud vaid mõningad “lahkusulised”, kellega tegeleme. Oleme ühtsed ning oma usus vankumatud."