Tsahkna hinnangul oli TDK enamusaktsiate müük erafirmale Diagnostic Family linna seisukohalt hea tehing, arvestades, et tervishoid on spetsiifiline valdkond, millega peavad tegelema asjatundjad. Ostja valiti tema sõnul välja Tallinna keskhaiglate juhatuste ettepanekul, tegemist oli haiglatele usaldusväärse koostööpartneriga.

Vitsut märkis samas, et tema teada on Diagnostic Family omanik Janek Ottis seni müünud peamiselt torusid, mistõttu erilisest kompetentsist siin rääkida ei saa. “Ma tean, et Virge Ottis on sinu kursuseõde ja Janek Ottis sinu hea sõber,” ütles ta Tsahkna poole pöördudes.

Tsahkna väitis vastu, et lisaks perekond Ottisele osalevad Diagnostic Familys Theo Raudsepp ja tema abikaasa, kes on juba aastaid tegutsenud TDK-ga sama ala firmas OÜ Mammograaf ja kellel on perearsti kogemus. “Selliste omanikega me oleme kindlad, et asi läheb õiget rada,” ütles ta.

Vitsuti sõnul on ta siiski veendunud, et TDK aktsiate eest ei makstud õiglast hinda ning see veendumus on viimastel päevadel süvenenud. “Õiglane oleks olnud korraldada nendele aktsiatele enampakkumine ning müügiotsust ei oleks tohtinud langetada nii kitsas ringis, see on linnavolikogu küsimus,” kinnitas ta.

Vitsut märkis, et tal on viimastel päevadel olnud kontakte rahandusasutustega, kes ilmutasid huvi TDK aktsiate vastu ning kellest võis aru saada, et ollakse valmis pakkuma märksa kõrgemat hinda kui 9,2 miljonit krooni. “Palusin neil teha oma pakkumised,” ütles ta.

Vitsuti sõnul ei näe ta ka midagi traagilist selles, et TDK on haigekassale 9,3 miljonit ja liisingufirmale 11 miljonit krooni võlgu. “Liisinguvõlg on ju pikaajaline, firma töötab ja teenib selle eest soetatud seadmetega pidevalt kasumit,” ütles ta.

Tsahkna ei soovinud otseselt vastata küsimusele, kas ta kavatseb tagasi astuda, kui peaks selguma, et TDK aktsiate eest oleks võinud saada ka kõrgemat hinda. “Mind on sellesse ametisse pannud Reformierakond ja ma olen siin ennastohverdavalt töötanud,” ütles ta. “Ei tahaks sündmustest ette rutata, eks näis, mis saab. Kui selgub, et haiglate nõukogud on eksinud, siis arutame seda tõsiselt.”

Vitsut esitas kolmapäeval linnavalitsuse istungile volikogu otsuse eelnõu, mille järgi peaks linn kasutama TDK põhikirjas ette nähtud teise aktsionäri ostueesõigust aktsiate müügi puhul.

Kuna arvamused TDK aktsiate tegeliku väärtuse kohta läksid lahku, otsustas linnavalitsus otsust veel mitte langetada ja tellida audiitorfirmadelt Pricewaterhouse Coopers ja KPMG järgmise nädala istungiks selle kohta audiitorhinnangud. TDK aktsiate müügi aluseks olnud hinnangu andis varem audiitorfirma Rimess.

Linnavalitsusel ei ole Vitsuti sõnul põhimõttelist kava saada TDK ainuomanikuks, kuid selleks, et aktsionäri õigusi realiseerida, tuleks kõigepealt kasutada ostueesõigust. Seejärel võiks linnavolikogu hakata kaaluma kogu ettevõtte müüki ja 100 protsendi aktsiate eest saaks juba kindlasti parema hinna kui 34 protsendi eest.

Ka abilinnapea Peep Aaviksoo toetas pressikonverentsil mõtet, et kui hiljem hakatakse TDK aktsiaid müüma, siis tuleks müüa juba kõik, sest 34 protsendi aktsiate väärtus hakkab langema.