Ühisomavalitsuse juhataja Urmas Tamm pakub viinamüügikeelu jõustumise ajaks järgmise aasta 1. jaanuari, kirjutas Virumaa Teataja.

Kuna ühisomavalitsus ei saa anda välja seadusi, on maakonna omavalitsusjuhte koondava ühenduse ettepanek vaid soovituslik.

Ühisomavalitsuse juhataja Urmas Tamme sõnul annab öise alkoholimüügi keeld tulemust ainult siis, kui kõik maakonna omavalitsused otsustavad viinamüügi keelata.

Tamm juhtis tähelepanu praegusele olukorrale, kus viinajanused kihutavad öisel ajal naabervalda, et oma pudel kätte saada.

“Kui meie ettepanek läbi läheb, tuleb viina järel hakata väga kaugel käima. Ma usun, et see vähendab joomist tublisti,” ütles Tamm.

Lääne-Virumaal on praegu öine viinamüük keelatud Kadrina ja Vihula vallas. Väike-Maarja vald ja Tapa linn otsustasid samale teele minna alates 1. jaanuarist, seda sõltumata tervet maakonda puudutavast otsusest.

Öise viinamüügi keelamise pooldajad põhjendavad oma seisukohti väidetega, et niimoodi kahaneb kuritegevus ning ka purjus inimesed ei tuigerda siis enam ööpäev läbi avatud poodide juures.

“Probleeme polnud mitte ostmise kui niisugusega, vaid öise viina järel käimisega. Algasid autodega kihutamised, avariid, õnnetused,” rääkis Vihula vallavanem Tõnu Ammussaar.

Kadrina vallavolikogu esimees Jaan Stern lisas, et Kadrina alevikus oli tõsiseid probleeme avaliku korraga. Nooremapoolne rahvas tuigerdas ümber ööpoe ja saanud oma joogi kätte, hakkas vägitegusid tegema.

Mõlemad ametnikud väitsid, et pärast müügikeeldu on avalik kord vallas palju paremaks läinud. “Mul pole küll andmeid käepärast, kuid ma oletan, et kuritegevus vallas on vähenenud,” ütles Ammussaar.

Kuritegevuse statistika näitab siiski, et Vihula vallas on kuritegude arv pärast viinamüügi keelamist suurenenud, Kadrinas vähenenud.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami suhtub viinamüügi keelamisse skeptiliselt.

“Minule jääb see ettepanek pisut ebaselgeks, sellel on kampaania maik juures. Kes tahab öösel viina juua, saab selle igalt poolt kätte. Keelamine turvalisust küll ei tõsta,” sõnas Tamm.

Öise alkoholimüügi keelamise vastu on ka Laekvere vallavanem Aarne Laas.

“Meie pole omas vallas probleeme täheldanud. Tänu alkoholile on lahti ööpood ja tänu sellele on ka muud kaubad kättesaadavad. Kui viinamüügi ära keelame, suureneb salaviina osa. Müügipunktid tekivad vastavalt nõudlusele,” nentis vallavanem.