Haigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Valeri Kurtukovi sõnul teatas häirekeskus neile 7. jaanuaril — õigeusklike esimesel jõulupühal —, et kiirabi toob peagi haiglasse väga raskes seisundis mehe, vahendas vene Delfi.

Kiirabi kutsunud naisterahvas oli leidnud mehe Jõhvi kontserdimaja lähedalt lumehangest. Meedikute saabudes oli patsient veel elus, kuid teel haiglasse seiskus ta süda ja lakkas hingamine. Kiirabi alustas kohe elustamist ja haiglas jätkas jõupingutusi 13 meedikust koosnenud grupp, mida juhtis doktor Maksim Kunevitš.

„Tavaline töö, õnnelik juhuste kokkulangemine. Õigel ajal kutsuti kiirabi, mis jõudis õigel ajal kohale, alustati reanimeerimist ja seda jätkati haiglas,“ kirjeldas haigla anestesioloogia ja intensiivravi osakonna juhataja Iossip Petenko, kes ei näinud toimunus midagi väga erakordset.

Kurtukov rääkis, et tal õnnestus patsiendiga juba järgmisel päeval juttu puhuda. Arsti sõnul vastas ja reageeris mees adekvaatselt. Viimane asi, mida ta mäletas, oli kontserdimajas piletite ostmine. Pärast seda ei meenunud enam mitte midagi.

Kunevitš tunnistas, et pärast 1,5 tundi kestnud jõupingutusi kaalus ta tõsiselt elustamise lõpetamist, kuna patsienti ei näidanud elumärki. Kui lõpuks ikkagi õnnestus „mootor käivitada“ ehk süda tööle saada, asuti alajahtumise tagajärgi kõrvaldama, tõstes järk-järgult kehatemperatuuri. Praeguseks on patsient viidud teise haiglasse edasisele ravile.

Alati pole arstidel patsientidega nii palju õnne. Doktor Kurtukov meenutas 2008. aasta maikuus juhtunut: ta väljus parajasti Kohta-Järve linnavalitsuse hoonest, kui nägi keset väljakut lebavat vanemat meest. Arst alustas küll juba enne kiirabi saabumist haige elustamist ja seda jätkas ka kiirabi, kuid mees suri ikkagi infarkti tagajärjel.