Eesti meremuuseum tellis suurtükialused rakverlaselt Priit Verlinilt, kes kümme aastat tagasi valmistas ka Rakvere linnusesse rootsiaegse ratastel suurtüki, kirjutab Virumaa Teataja.

Verlini sõnul saadetakse nüüd valmistatud lafetid ühes Paksu Margareeta juures seni seisnud torudega Tallinna lennusadamasse juba täna algavatele merepäevadele, kus nendest saab püsiekspositsiooni üks osa. Vello Mäss Eesti meremuuseumist ütles, et laeva suurtükid jäävad väljapanekule koos poide ja erinevate ankrutega.

Neli suurtükitoru kuuest on ligi kolmemeetrised, kaks väiksemad, suurima toru kaal on kaks ja pool tonni.

Vello Mässi sõnul pärinevad suurtükitorud XVIII sajandist ja need on leitud süvendamistööde käigus Tallinna sadama põhjast, aga ka lahest. Tegemist on Rootsi ja Vene laevasuurtüki torudega.

“Kuna need olid pikalt merepõhjas vedelenud ja kõvasti kannatada saanud, siis oli suur mure, et lafetid ei tuleks liiga korrektsed,” ütles Verlin, lisades, et pauku nendega kehva seisu tõttu tegema ei hakata.

Tallinna merepäevad peetakse 17.-19. juunini, merepäevade peamine juhtmõte on Tallinna avamine merele. Merepäevade toimumispaikadeks on Admiraliteedi bassein ja lennusadam, neid ühendavad tulevase merepromenaadi radadele üles seatud kultuuriline jalutuskäik ning laevareisid kahe sadama vahel.