Porkuni elanik Peedu Vipper päästab oma metsa ja majapidamist põllult valguva virtsavee eest tammide ehitamisega, kuid tema kaevu joogivesi on rikutud, kirjutab Virumaa Teataja.

Porkuni külje all Tamsalu teeservas olev põllumassiiv, kuhu kolme talvekuu jooksul virtsa veeti, on kaldu Porkuni järvest alguse saava Valgejõe ürgoru suunas.

Põllumaad rendib ja lasi sellele virtsa vedada Porkuni Põllumajandusühistu. “Hoiatasime juba varem Porkuni Põllumajandusühistut, et niimoodi teha ei tohi,” tähendas Peedu Vipper.

Vipper rääkis, et virtsa vedaja AS Tamsalu Veskid reageeris tekkinud ohule kiiresti, vedades põlluveerde kanasõnnikusegust saepuru ja ohus olev mees lasi põlluveerde ka mulda lükata, et kaitsvat tammi kõrgemaks teha. Vesi aga murdis ikkagi ühest servast läbi. “Kokkulükatud tammi taga on siiani virtsavesi,” nentis mees.

Majaomaniku hinnangul ei läinud virtsaveed otse Valgejõkke, vaid valgusid karsti kaudu põhjavette, mida näitas ka puurkaevu vee kiire reostumine. Praegu veab Vipper joogivett endale autoga.

On mõneti tähenduslik, et virtsaveega tuli Porkuni külje all, kus põhjavesi on karstinähtuste tõttu kaisetu, võidelda rahvusvahelise veepäeva ja veenädalas hakul, mil peeti meil ja mujal konverentse, kus räägiti põhjavee kaitsest ja rahva tervisest.

Keskkonnainspektsiooni Virumaa osakonna Lääne-Virumaa büroo vaneminspektor Marve Virunurm ütles, et kaebus virtsa laotamise kohta sealsele põllule jõudis nendeni Tallinna kaudu jaanuaris, kuid kohal käies konkreetset laotajat ei suudetud tabada ja et uusi signaale ei tulnud, jäi asi sinnapaika.