Põllumajandusministeeriumi pressinõuniku Iris Saluri sõnul on kaotsi läinud esialgsetel andmetel 13 000 tonni teravilja ehk ligikaudu kolmandik julgeolekuvilja koguvarust, mis on umbes 40 000 tonni.

Uuteks liikmeteks nimetas Tammsaar neljapäeval OÜ Kehtna Mõisa juhatuse liikme Märt Riisenbergi ja OÜ Heltan juhatuse liikme Helbe Klissi, teatas Saluri Delfile.

Eesti Viljasalve nõukogusse kuuluvad neli liiget, neist kaks nimetab ametisse põllumajandusminister ja kaks rahandusminister. Viljasalve nõukogusse kuulusid Andres Varik (esimees), Marge Olju, Kurmet Müürsepp ja Ivar Sikk.

Tammsaar esialgu ametist lahkumist ei kaalu. Minister kinnitas Postimehele, et ei saa riigi strateegilise viljavaru osalist kadumist võrrelda kultuurkapitali juhtumiga ning sellega seotud endise kultuuriministri Signe Kivi tagasiastumisega.

Tammsaar plaanib määrata juhtunu uurimiseks erikontrolli, mille käigus selgitatakse välja AS Eesti Viljasalv nõude täpne suurus AS Rakvere Viljasalv vastu ja sellest tulenevalt AS Eesti Viljasalv kohustused riigi ees.

Riigi teravilja julgeolekuvaru hoitakse seadusest tulenevalt Rakvere Viljasalve kõrval veel mitmes teises hoiukohas.

Rakvere Viljasalve juht Vladimir Semjonov teatas teisipäeval Eesti Viljasalvele vilja kadumisest ette kandes järgmist: “Kannan ette, et seoses omavolilise tegevusega ning oma majandustegevusega vili puudub.” Semjonov mainis vilja kadumise põhjustena ka halvenenud hoiutingimusi.

Semjonov tunnistas esitatud avalduses oma süüd kahju tekitamisel.