Gert Kallas peab Maalasti külas talukohta, kus ta kasvatab mesilasi ja sellest aastast alates ka lambaid. Kuna karjamaa on väga vesine, siis läks ta eelmisel reedel uurima võimalusi kuivendamiseks.

"Kohalikud rääkisid, et siin karjamaa lõpus metsa ääres olid vene aja lõpul drenaažitorud ja kaevud sisse veetud ning ma käisin otsimas, ehk leiab mõne kaevu, mida saab taastada," rääkis Kallas.

"Vardaga sorkisin ja labidas oli ka kaasas, et saaks rohkem uurida. Ja siis peale paari kaevamist tuli selline huvitav asi välja," ütles peremees. Ta tunnistas, et kohe ei osanud arvata, et tegemist võib olla väärtusliku esemega. "Aga noh, mingi aimdus oli. Enne olen kuskil muuseumist sellist asja näinud ka kunagi. Siis viisin koju ja uurisin internetist," selgitas ta.

Leiust teatas mees muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivile, kes käis täna koos arheoloogidega leiul järel. Kivi sõnul hinnati kirve vanuseks esmapilgul 3000 aastat. "Järgnevalt uuritakse putkkirvest lähemalt, see puhastatakse ja konserveeritakse ning loodetavasti jääb see Viljandi muuseumisse," ütles ta.

Tegemist pole esmakordse väärtusliku leiuga Mäeltoa talus. "Mõni aasta tagasi kündsime siin maad ja välja tulid metallist, vasest ja pronksist känkrad. Need korjasime kokku ja andsime üle," rääkis talunik.

Muinsuskaitseameti vaneminspektori sõnul oli tegemist ehtekatketega, mis on pärit muinasajast või veel varasemast ajast ning need viitavad kalmetele. Peremehe sõnul arvatakse, et see on tulnud põletusmatusest. "Selle mõttega olen nüüd pidanud harjuma, et mul aia taga keegi põletatud ja maetud on," ütles Kallas.

Vaneminspektori arvates tasuks kindlasti uurida seda maa-ala, kuid kiiret pole, sest põllumajandus maa sees olevat kultuuriväärtust ei kahjusta. "Kindlasti tasuks sinna planeerida tõsisemaid uuringuid, see on nii väärtuslik kant," ütles Anne Kivi.

Selle vastu poleks peremehel midagi. "Minu jaoks on huvitav ja külarahva jaoks ka. Ja kui siit midagi väärtuslikku või unikaalset leitakse ja kuhugi muuseumisse viiakse, siis on ju väga uhke," ütles Kallas.