Terviseameti Viljandimaa esinduse epidemioloogia spetsialist Jaana Pullmann selgitas, et kui viimasest hepatiiti haigestumisest on möödunud kaks peiteperioodi ehk sada päeva, siis võib lugeda puhangu lõppenuks.

"Kui nüüd peaks ilmnema mõni haigusjuht, mille inimene toob kaasa näiteks reisilt, siis loetakse see uueks juhtumiks," selgitas ta.

Viljandi maavanem Lembit Kruuse kutsus haiguse leviku peatamiseks 2011. aastal kokku spetsialistide töörühma, mille peamine eesmärk oli tervetele inimestele maksimaalse kaitse tagamine.

Olukorra muutis komplitserituks asjaolu, et ainult tervete inimeste kaitse annabki haiguse leviku peatamisel tulemuse. Seega keskendus töögrupp leidmaks soodsamaid võimalusi vaktsineerimiseks ning otsima väljundeid inimeste hügieenikäitumise parandamiseks.

"Eesmärk oli teha kõik, mis võimalik ja seda läbimõeldult, et epideemia puhkemist ära hoida. Eks see olegi juhtimise suurim kunst, et panna maakonna 50 000 inimest ühtemoodi mõtlema ja tegutsema," sõnas Kruuse. "Viljandimaal see õnnestus."

Kokku vaktsineeris end Viljandimaal A- või AB-hepatiidi vastu puhangu perioodil ligi 3500 inimest.