Praeguseks teadaolevalt toimus tulistamine koolitunni ajal ning tulistajaks oli 15-aastane sama kooli õpilane. Tulistamise tagajärjel hukkus 56-aastane naisõpetaja, kelle lähedasi on juhtunust teavitatud. Hukkunuks oli kooli saksa keele õpetaja Ene Sarap.

Klassiruumis viibis tulistamise hetkel lisaks õpetajale ja tulistajale veel 4 õpilast. Keegi teine vigastada ei saanud.

Kahtlustatav kinnipidamisel vastupanu ei osutanud. Kooli personal võttis poisilt relva ning andis nooruki politseile üle.

Õpilased on väljaspool ohtu ning nad on koolimajast lahkunud. Politsei on ka hoone üle kontrollinud ning midagi kahtlast sealt ei leitud.

Tulistamises kahtlustatav on kinni peetud ning teda kuulatakse üle. Esialgsetel andmetel tulistati revolvrist. Kriminaalmenetluse käigus selgitatakse välja, miks õpilane õpetajat tulistas ning kust pärines relv, mida selleks kasutati.

Juhtumi uurimiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku tapmist käsitleva paragrahvi alusel. Uurimist viib läbi Lõuna Prefektuur ja juhib Lõuna Ringkonnaprokuratuur.

Pärast juhtunut kogunesid lapsevanemad kooli ette ning üritasid telefonitsi kätte saada majas viibivaid lapsi, ent esialgu aulasse evakueeritud õpilased telefoni vastu ei võtnud. Seejärel asuti õpilasi, kel vanemad vastas, koju lubama.

Peaminister Taavi Rõivas avaldas tulistamise läbi hukkunud õpetaja lähedastele ja kooliperele kaastunnet. „Täna Viljandis õpetaja surmaga lõppenud koolitulistamine on šokk meile kõigile. Kogu Eesti on oma mõtetes täna Viljandi inimestega,“ ütles peaminister.

„Me ei tea veel selle juhtumi põhjuseid, aga vägivald ei ole kunagi aktsepteeritav lahendus. Selliseid asju ei tohi juhtuda. Meil kõigil on kohustus märgata oma läheduses abivajavat inimest oma muredega. Tänane juhtum on valus meeldetuletus sellest. Minu sügav kaastunne hukkunud õpetaja lähedastele ja kooliperele,“ sõnas ta.

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski sõnul võttis ta ühendust Viljandi Paalalinna Kooli direktori Aavo Paloga, kellele kinnitas, et riik on valmis kooli ja linna igakülgselt toetama. „Kohe juhtumi järel rääkisime ka siseministriga, et erakorraliselt kohtuda ning juhtunut arutada. Täpsemad asjaolud selgitab välja uurimine, kuid täna on kõige olulisem toetada igakülgselt koolipere, kes on traagilisest juhtumist mõistetavalt šokis.“