„Lastel on on nahal punased sügelevad täpid ja keegi ei tea, miks,“ ütles Valdvee ja lisas, et Viljandi haigla soovitab ebamugavuste vältimiseks Viljandi järve mitte külastada.

Viljandi linnavalitsuse pressiesindaja Johan-Kristjan Konovalov ütles Delfile, et linnavalitsus on asjast teadlik ja kinnitas samuti, et midagi erakorralist see eelnevate aastatega võrreldes ei ole. „Igal aastal kurdab mõni inimene, et järve vesi tekitab punne,“ ütles ta.

Konovalovi sõnul on järve äärde pandud hoiatavad sildid, et allergiaprobleemidega inimesed teaksid vee võimalikust allergia tekitamisest.

„Ei saa öelda, et vesi oleks inimesele ohtlik“

Konovalovi sõnul tekib allergiline reaktsioon vähestele. „Absoluutsel enamusel inimestest ei teki mingeid probleeme,“ ütles ta, „ka mina käin seal ujumas, aga probleeme ei ole olnud.“

Ka mai lõpus terviseameti tehtud proovid näitasid, et vesi on ujumiseks sobilik. „Meie proovid vastavad nõuetele ja need ei kutsu esile allergiat,“ ütles terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri. Tema sõnul uurib terviseamet vee reostust, aga Viljandi järves oleva probleemi põhjuseks on hoopis partide ja tigude pisikesed parasiidid, mis on vee loomulik osa. „Teadlased ütlevad, et loodus elab oma elu,“ lisas Saluri.

Kõnealused parasiidid võivad aga tundlikumale nahale allergiliselt mõjuda ning selle vältimiseks soovitas Saluri peale veekogus käimist end võimalikult ruttu pesta. Aga soovitatakse ka apteekidest kättesaadavaid allergiavastaseid vahendeid.

Terviseamet võttis Viljandi järvest sel nädalal uued proovid.