“Minu küsimus puudutab ühesooliste kooselu, sest kui nad elavad koos ja nendel on ka laps, siis on see pere. See laps võib olla sünnitatud, võib olla lapsendatud, sõltub sellest, kummast soost need partnerid on. Laps kasvab ikkagi peres, vaatab, kuidas seal käitutakse ja omandab ikka sama käitumismalli. Kui issi annab issile head-ööd musi, siis laps omandab ka vastava käitumise. Ega otseselt pere vägivald see ei ole, aga ikkagi mõjutab last. Nüüd minu küsimus puudutab seda, et see võib-olla selline kooselu negatiivne või positiivne nähtus sõltuvalt sellest, kas meie eesmärk on suurendada elanikkonda või mitte. See laps võib olla taastoodetud, aga võib olla ka näiteks kellegi asotsiaalse pere poolt sünnitatud, aga selle koosluse poolt kasvatatud. Kas perepoliitika peab suhtuma positiivselt või negatiivselt sellistesse kooslustesse,” tundis Vassiljev huvi.

“Ma eeldan, et te ei mõelnud oma küsimusega seda, et inimesed, kes elavad koos ja kes on kas lapsendanud või kunstliku viljastamise teel endale lapse saanud — te ei eelda, et sellistest peredest peaks hakkama lapsi eemaldama. Kuidagi niimoodi see küsimusepüstitus kõlas, aga ma eeldan, et see nii ei olnud. Ma loodan, et ma sain valesti aru,” vastas sotsiaalminister Hanno Pevkur.

“Mis puudutab perekonna suhteid, siis Eesti riigis on olemas perekonnaseadus, mis ütleb §-s 1 väga selgelt, et abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel. Mis puudutab isikute õigusi lapsendada, siis isikute õigus lapsendada ei ole mitte kuskile kadunud ja sellest tulenevalt, kui isikuga elab koos keegi teine, aga isik on varem lapsendanud kellegi, siis seal ei ole küll otsest vajadust sinna peresuhtesse või koosellu riigi poolt küll sekkuda, välja arvatud loomulikult juhul, kui me näiteks teame või saame vihje sellest, et seal toimub perevägivald. Juhul, kui perevägivalda toime ei panda ja laste või lapse õigused on tagatud, siis küll ma ei pea vajalikuks, et riik peaks sekkuma lapse kasvatamisse, kui inimesel on laps täiesti seaduslikult kas lapsendatud või tal on bioloogiline lapsevanem,” selgitas minister.