"Eesti poliitiline reaalsus on maha jäänud kiirelt areneva ühiskonna nõuetest ja üha kaugenenud valikuvabadust hindavatest inimestest, mistõttu siinne elu ja erakonnad ei suhestu enam piisavalt," ütles Saar pressile saadetud teates. "Inimestest võõrandunud riik on sisemiselt nõrk ja Eesti riik ei tohi enam kunagi selliseks muutuda."

„Kõige tähtsam on kujundada ja kinnistada uus, senist postkommunistlikku asendav poliitiline kultuur. Usun, et vabade isamaalaste liikumisel on potentsiaali niisuguse vaimse pöörde esilekutsumiseks ja olen valmis selle realiseerimisele kaasa aitama,“ ütles Saar.

Mõttekoja abiesimeesteks valiti Jevgeni Krištafovitš ja Andres Ammas.

„Oma peamiseks ülesandeks pean muukeelsete kaaskodanike kaasamist ühingu tegevusse. Inforuumid on kahjuks ikka veel väga erinevad, aga potentsiaalseid konservatiivse maailmavaate toetajaid leidub ka muulaste seas,“ ütles noorteühingu Avatud Vabariik tegevjuht Krištafovitš.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik Mõttekoda valiti augustis ühingu üldkoosolekul. Selle 11 liiget on Aimar Altosaar, Andres Ammas, Sirje Endre, Andres Herkel, Brit Kerbo, Jevgeni Krištafovitš, Tarmo Kõuts, Tõnis Lukas, Madis Masing, Jüri Saar ja Jaan Uustalu.

Mõttekoda on üldkoosoleku järel ühingu kõrgeim organ, mille koosolekutel kujundatakse ühenduse poliitilised ja programmilised seisukohad. Mõttekoja koosolekud on avalikud kõikidele Vaba Isamaalise Kodaniku liikmetele.

Ühingu toimimist korraldab kolmeliikmeline juhatus, kuhu kuuluvad Toomas Kalmus, Külliki Kübarsepp ja Gunnar Polma.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik eesmärk on kodanike vabatahtliku tegevuse ning rahvuslik-konservatiivse maailmavaate edendamine ja levitamine.