Viisitamme valitsemisajal on linnavalitsus hakanud välja kuulutama riigihankekonkursse mainekujundusalaste teenuste ostmiseks, kirjutab Pärnu Postimees.

Hangete sõnastus on aja jooksul varieerunud, enamasti tuleb võitjal keskerakondlastest abilinnapeade kõnede tekste koostada, halva erialase ettevalmistusega pressiesindajate eest osa tööd ära teha ja linnavalitsuse liikmeid mainekujunduslikult harida.

Oma teenuseid on linnavalitsusele osutanud nii Eesti suhtekorraldusbüroode paremikku kuuluv kommunikatsioonibüroo Jugaste, Liiva ja Seimann kui keskerakondlase Madis-Ilmar Salumi osaühing Elavaneelataja. Praegu maksab linnavalitsus iga kuu osaühingule Passion ligi 58 000 krooni. Nädala lõpuni Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja kohuseid täitnud Gerli Paldis andis teada, et aasta lõpul on kavas uus hange välja kuulutada.

Kui Pärnu Postimees Passioni teenuste vastu huvi tundis, lubas Viisitamm nendest paari päeva jooksul täpse ülevaate anda. Päeva lõpus saabuski Paldiselt elektronkiri, milles teatati, et OÜ Passion valmistab ette linnavalitsuse liikmete artikleid, kõnesid ja presentatsioone, aitab teha suurüritusi (näiteks “Pärnu kuurort 170”), konsulteerib linnavalitsuse töötajaid, on korraldanud meediakoolitusi ja osalenud ajalehe Pärnu koostamisel.

Paldise andmetel kõigub firma töömaht 40-60 tunni vahel, mis teeb ühe töötunni hinnaks 966-1450 krooni. Keskmiselt valmib OÜ Passioni abiga neli-viis kõnet kuus.

Pärnu Postimees ei tea ühtegi reformierakondlasest abilinnapead, kes Passioni kõnesid oleks kasutanud. Peamiselt teeb seda Viisitamm, mõnikord ka teine keskerakondlane, abilinnapea Simmo Saar. Reformierakondlasest abilinnapea Jane Mets ütles, et ta ei suuda võõraid mõtteid ilma paberilt maha lugemata esitada ja eelistab seetõttu ise rääkida.

Kui toimetus hakkas huvi tundma Passioni töö igakuise kirjelduse ja selle eest tasumise vastu, selgus, et 58 000 krooni kulutamist kuus ei dokumenteerita. “Suur osa konsultatsioonidest on suulised ja dokumendid nende kohta puuduvad. Hankes on kirjas, et iga kuu tuleb teenuseid osutada vähemalt 40 tunni eest,” rääkis Paldis.