"Visiit on olnud erakordselt töine. Me oleme külastanud väga erinevaid ministeeriume, meil on olnud terve hulk erinevaid kohtumisi," nentis Raud, kes nädalakava tutvustamise ajal, reisi teise päeva õhtul, oli külas reisi initsiaatoril, estofiilist aukonsulil Sonny Aswanil.

Delegatsiooni huvi on ennekõike ettevõtlus ja haridus, kuna kolm rühma viiest liikmest kuulub riigikogu hariduskomisjoni ja samuti visiidil viibiv Anne Sulling, endine väliskaubandus- ja ettevõtlusminister, on huvitatud ettevõtlusest. Selle tõttu külastati esimesena Singapuris asuvat ärikooli Singapore Management University (SMU), kus saadikuile näidati ülikooli ja räägiti Singapuri haridussüsteemist.

Seejärel külastati Smart Nationi nimelist valitsusagentuuri. "Nemad tegelevad põhimõtteliselt samade asjadega, mille poolest me Eestis oleme tuntud ehk neid huvitab nutika riigi kontseptsioon. Smart Nation ongi ju nutikas riik eesti keeli," märkis Raud.

Smart Nation Singapore'is tutvustati e-valitsuse kontseptsiooni, räägiti, miks see hea on, ja mida me selle abil Eestis saavutanud oleme. "Nemad rääkisid, mida nemad on teinud ja kuhu nemad liiguvad," lisas Raud. Samadel teemadel räägiti ka Singapuri kommunikatsiooni- ja informatsiooniministeeriumi külaskäigul.

Samuti kohtuti Singapuri asevälisministriga Singapuri välisministeeriumis, kus esitati kutse Singapuri ministritele. "Eestis ei ole olnud tegelikult ühtegi Singapuri ministrite tasemel visiiti, kuigi Eestist on kaks peaministrit isegi Singapuris käinud – Andrus Ansip ja Tiit Vähi –, seetõttu edastasime neile kutse," sõnas Raud.

Singapuri presidendil on teadaolevat sügisel plaanis Norra külastamine, mistõttu andsid saadikurühma liikmed teada, et oleks tore, kui president Tom Tan Keng Yam ka Eestit külastada jõuaks.

Haridussüsteemides palju sarnast

Tänast päeva alustati Singapuri haridusministeeriumist, kus oli kaks kohtumist. Saadi väga põhjalik ülevaade Singapuri haridussüsteemist, muuhulgas sellest, milliseid kontseptsioone nad kasutavad ja kuidas see on aastate jooksul muutunud. Endine haridus- ja teadusminister Mailis Reps rääkis omakorda Eesti hariduspoliitikast ja märkis, et Eesti ja Singapuri haridussüsteemis on palju sarnast.

Veel käidi täna Singupuri parlamendis ja kohtuti sealsete saadikutega, kellega vahetati parlamentaarse töö muljeid ja kogemusi. Samuti anti ka parlamendisaadikutele kutse Eestisse tulekuks. Peale selle käidi veel ühes valitsuste agentuuris, mis tegeleb Singapuri reklaamimisega.

Homme on plaanis kohtumine kaubandus- ja tööstusministeeriumis. "Siis me läheme Spring-nimelisse valitsusagentuuri, mis tegeleb ettevõtluse kasvatamisega. See on ka Eestis oluline teema. Singapur on start-up'ide selline hub," sõnas Raud. Kohtumine on homme lisaks veel ka Singapuri tehnoloogia ja disaini ülikoolis.

"Täna on teise päeva õhtu, praegu oleme külas Eesti aukonsulil Singapuris, kelle nimi on Sonny Aswani, tuntud ettevõtja ja ärimees, kes tegelikult kogu selle visiidi initsiaseerinud on ja aidanud meil korraldada oma kontoriga," lisas Raud ja täpsustas, et Aswani on aidanud korraldada ka kõiki kohtumisi, mida pole lihtne saada.

Raud märkis, et reisi eesmärk on ennekõike Eestit tutvustada, endast märku anda, rääkida, mida me arvame, et oskame teha, kuid lisas, et lootuste järgi jõutakse visiidi tulemusel hiljem ehk ka konkreetsema koostööni, kuivõrd Singapur pakub ka ettevõtjatele suurt huvi.