Raepress teatas, et linnavalitsus otsib alkoholimüügi piiramisel üksmeelt. Tallinna linnavalitsus kavatses kolmapäeval alkoholimüügi piirangute eelnõu kinnitada, kuid eriarvamuste tõttu läbis see esimese lugemise.

Reformierakonna esindajad on vastu kavale keelata alkoholimüük kauplustes kell 23-7, mille asemel pakkusid välja videokaamerate paigaldamise kaupluste alkoholimüügi lettide juurde.

Keskerakondlasest abilinnapea Toomas Vitsut kahtleb kaamerate paigaldamise mõttekuses, kuna ka praegu on näiteks bensiinijaamades kaamerad, mille pildist on võimatu aru saada, kas ostja on alaealine või mitte.

Reformierakonda kuuluva abilinnapea Peep Aaviksoo sõnul distsiplineerivad kaamerad nii müüjaid kui ostjaid. “Kui mõnes bensiinijaamas on halva kvaliteediga kaamera, siis saavad nad selle välja vahetada,” ütles Aaviksoo kolmapäeval ajakirjanikele.

Samuti ei toetanud Reformierakonna abilinnapead kava keelata alkoholimüük alla 100 ruutmeetri suurustes väikepoodides, sest nimetatud piirangu tõttu kannataksid väikepoodnikud. Tallinnas on praegu ligi 500 alkoholi müüvat kauplust, 100 ruutmeetri nõue vähendaks nende kaupluste arvu 200 võrra.

Vitsut märkis, et linn tahab alkoholi müügi siduda ruutmeetrite arvuga seetõttu, et see on linna ainus võimalus alkoholiga kauplevate poodide arvu vähendada.

Aaviksoo märkis, et sellise nõude tõttu kannataksid paljud väikepoed, mis on sunnitud ellujäämise nimel toiduainete kõrval ka alkoholi müüma. Ta nentis, et paljud inimesed eelistavad endiselt osta leiba ja piima oma kodu lähedalt väikepoest, mitte suurtest supermarketitest, poodide kadumine kahjustab ka selliseid inimesi.

Aaviksoo sõnul on Reformierakond nõus, et Tallinnas on viinapoode liiga palju ja neid võiks vähem olla. Ta märkis, et kaamerate paigaldamise nõue on üks võimalus viinapoodide vähendamiseks. “Kui pood ei pea kaamera paigaldamist otstarbekaks, siis võib ta seda mitte teha ja loobuda alkoholiga kauplemisest,” sõnas Aaviksoo.

Ettepanek lubada kange alkoholi müük vaid üle sajaruutmeetristes kauplustes vähendaks alkoholi müügikohti linnas. Praegu on kange alkoholi müük lubatud üle 50 ruutmeetri suurustes kauplustes.

Reformierakond ei toeta Keskerakonna kava keelata alkoholireklaami lähemal kui 300 meetrit lasteaiast, koolist ning muust lasteasutusest, spordihoonest või staadionist.

Vitsuti sõnul välistab selline kord alkoholireklaami terves kesklinnas. “Kuid miks peakski alkoholireklaam olema kesklinnas,” küsis ta.

Restoranidel, baaridel ja hotellidel plaanib linnavalitsus keelata suletud pakendis alkoholi müügi kaasavõtmiseks ja lubada neis asutustes kaubelda alkoholiga ainult kohapeal tarbimiseks.

Ajutistes ehitistes asuvatel kauplustel tahab linnavalitsus lubada kaubelda ainult lahjade alkohoolsete jookidega.

Toitlustusettevõtte väljaspool siseruume asuvas hooajalises laienduses on lubatud alkohoolse joogi serveerimine ainult toitlustusettevõtte siseruumist.

Selline nõue väldib lahtise õlle müügi seadmete paigaldamise tänaval asuvate restoranide või kohvikute hooajalistes laiendustes. Sellise korra kehtestab Tallinn seoses 15. aprillil jõustunud kaubandustegevuse seadusega, mis keelas alkoholimüügi tänaval. Eriloaga võib linnavalitsus siiski lubada alkoholi müüki mujal, kui siseruumides, näiteks suurürituste ajal.

Tallinna linnavalitsus kavatseb jätkata arutelu alkoholimüügi piirangute üle järgmisel nädalal. Linnapea Edgar Savisaare sõnul tahab linnavalitsus eelnõu lähiajal siiski volikogusse saata, et linnavolikogu saaks otsuse enne suvepuhkust vastu võtta.

Eelnõu jõustumise aja otsustab linnavolikogu.

Tallinn korraldas 3.-9. mail rahvaküsitluse, milles said Tallinna elanikud avaldada arvamust öise alkoholimüügi piiramise kohta. Küsitlusele vastas 21 687 inimest, kellest 64 protsenti pooldas alkoholi müügi piiramist, 36 protsenti oli selle vastu.