See on Viimsi vallas juba mitmes võimupööre selle vallavolikogu koosseisu jooksul. Alles eelmisel kevadel tõrjuti IRL koalitsioonist ja Viimsis võttis juhtkoha Reformierakond. Aasta varem oli toimumud võimupööre, kus IRL kukutas peale valimisi võimule saanud Reformierakonna. Nüüdne võimupööre on selle poolest eriline, et Reformierakond ja IRL teevad koalitsiooni üheskoos ja opositsiooni lükati parteitud valimisliidud.

Volikogu uude koalitsiooni kuuluva nelja erakonna esindajad moodustavad uus ühine fraktsioon "Ühtne Viimsi". 21-liikmelise Viimsi vallavolikogu koalitsiooni moodustavad nüüd IRL (6 mandaati), Reformierakond (5 mandaati), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (3 mandaati) ja Keskerakond (2 mandaati). Opositsooni jäid valimisliidud Rannarahvas ja Parteivaba Viimsi, sest viimane kaotas eelmise koalitsiooni teiste osapoolte usalduse.

Uue koalitsiooni moodustamiseks alustati läbirääkimisi kuu aega tagasi puhtalt lehelt ning kõneluste tulemusel otsustati moodustada laiapõhjaline erakondade koalitsioon. Senise volikogu esimehe Mailis Alti sõnul on koalitsiooni prioriteetideks valla haridussüsteemi tugevdamine ja avalike teenuste kvaliteedi tõstmine. "Kokkuleppele jõudmise tegi lihtsamaks ühine nägemus valla arengust. Loomulikult on meil olnud ka erimeelsusi, kuid põhilised Viimsi arengut puudutavad soovid on kõigil samad," märkis ta.

Volikogu esimeheks valitud Toomas Tõniste tõi esile, et Viimsi vajab eelkõige ausat ja läbipaistvat valitsemist: “Laiapõhjaline koalitsioon on Viimsi elu edasi viimiseks hea lahendus, sest nii on volikogu ja vallavalitsus valdava enamuse viimsilaste jaoks just nende endi valitud ja volitatud. Koalitsiooni kaasatud erakondade vahel selgeks räägitud põhimõtted ja praktiline töökorraldus peaks nüüd tagama ka usalduslikud suhted koalitsioonipartnerite vahel.”

Vallavanem Alvar Ildi sõnul jätkub töö kõigi valla jaoks oluliste projektide kallal. “Senisest rohkem pöörame tähelepanu aga valla allasutustele, kus tahame juhtimissüsteemi tõhustada. Vallavalitsus on ju sisuliselt lihtsalt üks juhtimismeeskond, kelle peamine ülesanne on iga päev teha tööd, et tagada meie inimestele nende enda omavalitsuses hea elukeskkond ja kliendikeskne teenus."