Sündmuskohal toimunu kirjelduses on nimed muudetud, kuid Delfi toimetusele teada. Seda lugu kinnitavad neli laupäeva õhtul Viimsi Atlantis H20 Aquapark veekeskuses viibinud külastajat.

"On ilus laupäevaõhtu. Me otsustame sõpradega äsja avatud veeparki külastada. Maksame kassas oma piletite eest ja suundume vesisesse maailma! Kõigepealt otsustame alla lasta kollasest torust- teeme seda ettenähtud "tuubide" abil ja väikevend lööb põlve vastu treppi. Saabumisrada on ilmselgelt liiga lühike. Põlvest immitseb verd ja hakkame vetelpäästet otsima. Minuti pärast leiame ta ja segame oma palvega ta põrandakuivatustööd. Põrandad on tõesti libedad, kuid õnneks karestatud ja seetõttu pole vast kõige hullem, kuigi kukkujaid on näha üsna tihti.

Nüüd me suundume lilla toru juurde. Meid on neli: kaks naist ja kaks noormeest, väikevend jääb alla ootama. Katrin küsib trepist üles minnes Arturi käest, mis see seal põhjas on? Artur usub, et ju see mõne Aquaparki veekoletise maaling mis heledasti paistab. Jõuame üles, ootame järjekorras. Treppidest üles tulemine võis võtta minuti vähemalt ja ka järjekorras ootamine veel oma aja. Esimesena lähen mina: laskun torust, silmad-suu vett täis ja "lehtrisse" jõudes on tükk tööd, et jalad ette saada. On suur oht pea ees sügavasse vette lennata. Lehtrist alla lennates löön jalad millegi vastu, uskudes, et see on põhi. Aga järsku ei tunne enam jalge all midagi. Vett voolab pähe ja on raske välja ujuda.

Järgmisena tuleb Katrin, kes veest välja astudes küsib uuesti: "MIS see seal põhjas on?" Koos veendume, et see on inimene! Nüüd läheb kisa lahti: hüüame vetelpäästjaid. Me näeme neid küll, nad on mõni samm eemal omavahelisse vestlusesse süvenenud, kuid arvatavasti paigutatud sinna siiski eesmärgiga torust laskujaid jälgida. Sellekohase kinnituse saime ka hiljem veekeskuse töötajalt. Meedias väidetakse, et see just täpselt ka nii oli, kuid millise valemiga nägi uppuvat vanemat siiski külastaja ja mitte vetelpäästjad?

Elustatakse vähemalt kümme minutit

Nüüd jõuab kohale ka Artur. Hirmunud ja paanikas vetelpäästja ei torma kohe vette, vaid hakkab taskuid tühjendama, kuid selle ajaga on Artur juba vees ja toob hetke pärast teadvusetu naise veest välja. Hiljem kirjeldab Artur, et ei tea, kas asi oli adrenaliinis või milleski muus, kuid naine olevat olnud sulgkerge. Lisaks kirjeldab ta asendit, millest naise leidis: varbad vastu põhja, põlved kõverad, terve ülakeha ettepoole kaldu, justkui sügavale kummardudes.

Vetelpäästjast, kes samal ajal vaikselt vette astus, naise põhjast välja toomisel kindlasti mingit abi polnud. Teine paanikas vetelpäästja jooksis samal ajal eemale abi järele. Lisandub veel töötajaid, kuid keegi midagi teha ei oska ja riieldakse "punaste poistega". Mõned külastajad tulevad appi: kes pumpab, kes teeb suust-suhu hingamist ja kes katsub pulssi. Artur puhub, vetelpäästja üritab käte värisedes pumbata, kuid ei tee seda õigesti ja tema rolli võtab üle üks naiskülastajatest.

Nooruk punases hakkab hoopis pead hoidma, kuid ka see roll võetakse temalt valesti toimimise tõttu üle. On näha, et poiss on väga kogenematu ja ei oska olukorras mitte kuidagi käituda. Naise ümber ei tundu lähedasi olevat. Meedias levib kuuldus, et kohapeal oli ka tema mees ja kaks last. Selle aja jooksul, mil meie seal viibisime, ühtegi lähedast ei silmanud.

Elustatakse kaua: üle kümne minuti kindlasti. Põhilisteks pumpajateks on naiskülastaja ja õnneks ka üks hiljem liitunud vetelpäästja, kes erinevalt ametivendadest oma tööd hästi tunneb. Ta saab kiita ka asja tundva naiskülastaja käest. Kuid elumärki naine ei näita. Naise ümber on vaid üks päästjanime kandev töötaja ja ülejäänud rollid täidavad külastajad. Teised veekeskuse töötajad jälgivad toimuvat eemalt.

"Doktor, kas paneme vajadusel surma põhjuseks uppumine?"

Veepargis on endiselt rohkelt külastajaid, kes lasevad samaaegselt(!) lõbusasti torudest alla, ennast sündmusest mitte häirida lastes. Ka kõnealune lilla toru on sel ajal aktiivselt kasutuses. Lõpuks saabub kiirabi. Kiirabi paneb naise kanderaamile ja viib majast välja. Kuulen veel lauset: "Doktor, kas paneme vajadusel surma põhjuseks uppumine?" Kuid doktor arvab, et tegemist võis olla ka pea ära löömisega. Haldusjuht on aga veendunud, et see ei saa võimalik olla. Kiirabi maja eest ära ei kiirusta ja ka lahkudes vilkureid tööle ei lülita.

Hiljem õhtul keskusest möödudes tundus neile, et keskus oli ikka aktiivses kasutuses ja eriti õõvastav see, et pärast sellist juhtumit keskust kohe ei sulgetud, et uuesti kõik atraktsioonid üle vaadata turvalisuse osas, vaid kasseeriti edasi piletiraha ja kõik jätkus, nagu poleks midagi juhtunud.

Õhtul loeme, et Viimsi Aquapark ujulas uppus 20-aastane naine. Vähem kui tunni jooksul oli online-meediast kõik selleteemalised artiklid kustutatud. Tunneme, et peame rääkima enda versiooni. Hommik tõi aga teised uudised: naine, 42, on elus ja viibib raskes seisus haiglas. Uudistest tuleb välja ka, et vetelpäästjad tõid naise välja ja, et isegi oli inimesi kes teda vette kukkumas nägid, kuid meie jaoks on see kõik kahtlane. Saame meeletutes kogustes kirju sotsiaalmeediasse süüdistustega, et valetame ja levitame laimu. Surmast teatasid siiski kõik meediakanalid ja see ei olnud meie diagnoos. Kuid siiski, kordame, et oleme enamgi kui õnnelikud, et naine elus on ja loodame kogu südamest tema peatsele tervenemisele!"

Veepark: päästja tõi inimese vee alt välja

Eile kinnitas Atlantis H2O Aquapark veekeskuse juhataja Andres Tiik Delfile, et sündmuskohal olnud kaks instruktorit reageerisid koheselt juhtunule: osutasid kliendile esmaabi ja elustasid teda kuni kiirabibrigaadi saabumiseni. Pärast nelja veekeskuses õnnetuse ja päästmise hetkel oleva külastaja kirjelduse saamist, kust selgub, et instruktorid ei käitunud professionaalselt, külastajad nägid vee all olevat naist ja üks külastaja tõi naise veest välja ning asus teda elustama, palus Delfi kommentaari Andres Tiigilt.

"Palun pöörduge politseiuurija poole, kes on meie käest saanud videolindistuse, mille peal on näha, et veest tõi inimese välja meie instruktor ja elustas, osutas arstiabi kuni kiirabibrigaadi saabumiseni. Sotsiaalmeedia on sotsiaalmeedia; videopilt on see, mida ei saa lavastada. Me oleme andnud ametlikult kõik videomaterjalid politseile üle."

Ta lisas, et politsei on algatanud juurdluse, mis selgitab täpselt välja, kuidas kõik juhtus ning veekeskus on omaltpoolt kõik materjalid esitanud ja üritab politseile osutada igasugust kaasabi. "Kõik videolindid on politseile üle antud ja nendega koos läbi vaadatud, ja teil on võimalik seda kontrollida politseiametnike kaudu. Juurdluse huvides puudub meil voli seda anda kolmandatele osapooltele," sõnas Tiik.

Prokuratuur: videolt on näha, et naine oli kauem vee all, kui alguses öeldi

Täna õhtul teatas politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuur, et alustas kriminaalmenetlust laupäeval Viimsis veekeskuses toimunud sündmuse asjaolude väljaselgitamiseks.

Põhja ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Kelly Kruusimägi sõnul on tänaseks veekeskuse videosalvestiste põhjal ilmnenud, et naine viibis vee all oluliselt kauem kui oli esialgse info põhjal arvatud. „Seetõttu on alustatud kriminaalmenetlust KarS § 119 järgi, mis käsitleb raske tervisekahjustuse tekitamist ettevaatamatusest. Menetluse eesmärk on välja selgitada, kas selline raskete tagajärgedega õnnetus on juhtunud kellegi tegevuse või tegemata jätmise tagajärjel,“ selgitas prokurör.

Menetlust juhib Põhja ringkonnaprokuratuur ja viib läbi Põhja prefektuur.