Ild leiab, et Saretok müüs Haabneeme keskuses asuva kahe hektari suuruse maatüki maha 150 000 euro eest, sellal kui selle maatüki turuhind oleks pigem kaks miljonit eurot.

"Tänaseks on kinnitust leidnud, et meil on tegemist kelmusega, mille eesmärgiks oli viisil või teisel omakasu saamine. Fakt, mis kinnitab kelmuse olemasolu, selgus mõned tunnid tagasi ja me toimetame selles küsimus koos meie partneri ja juriidilise nõustaja advokaadibüroo Lextaliga" kommenteeris Ild eile.

Saretok ise eitab omakasu püüdlemist või maa liiga odavalt müümist. Ta ütles, et laskis maa väärtust hinnata ja väärtuseks hinnati 300-400 tuhat eurot tingimusel, et seal poleks peal mingeid piiranguid. Reaalselt oli krunt aga ära rikutud sellega, et sellele seati juba kümmekond aastat tagasi hoonestusõigus maaomanikule väga ebasobivatel tingimustel ja maa on koormatud hüpoteegiga.

Saretok tõi müügi põhjuseks õigusliku ülevaate, mille oli koostanud Viimsi Haldus OÜ nõukogu liige Kristel Menning. Õiguslik ülevaade algas varasemate otsuste kriitikaga. " VH-l on olnud erinevaid juriidilisi nõustajaid, kelle käitumisviisidest võib välja lugeda, et tegutsetud on vaid enda kasu saamise eesmärgil, mitte kliendile kahju ära hoimise nimel. Minu ülevaade on täiesti neturaalne ning täidab vaid VH huve," kirjutas Menning.

Seejärel kirjeldas Menning, kuidas 2007. aastal seatud hoonestusõigus on firmale väga kahjulik ja Viimsi Haldus on sattunud skeemi, mille eesmärgiks on maksumaksja raha kantimine. Ta leidis, et kogu kinnistu tuleb kiirelt maha müüa, et jamast pääseda.

"Kiiremas korras tuleb nõue, kinnistu ja hoonestusõigus maha müüa, muidu jääme ise suure ja keerulise probleemi omanikuks," soovitas Menning.

Sellele õiguslikule ülevaatele tuginedes otsustaski Viimsi Halduse nõukogu toetada kinnistu müüki. Kõik nõukogu liikmed andsid otsusele oma allkirja, vaid Margus Kruusmägi lisas märkuse, et tema on nõukogu otsusega nõus, kui koalitsioon selle heaks kiidab.

Krunt otsustati müüa Tartumaal tegutsevale puidufirmale A % K Holding OÜ. Selle omanik Aivar Kokk polnud täna kommentaariks kättesaadav.


Saretok kuulub vallavolikogus valimisliidu Parteivaba Viimsi ridadesse, mis on vallas samas koalitsioonis Reformierakonnaga, kuhu kuulub Ild. Kas Saretoki vallandamine võib põhjustada niigi heitliku poliitikaga Viimsis järjekordse võimukriisi?

Ild kommenteeris, et Saretoki vallandamine ei tohiks teiste valimisliit Parteivaba Viimsi liikmete ütluste põhjal koalitsiooni ohustada.