Lähemalt loe maa müügist siit: Kahemiljonilise maatüki äravirutamises kahtlustatu: tegelikult päästsin Viimsi vallarahva suurest kahjust

Põhja ringkonnaprokuratuur teatas eile, et prokuratuur otsustas mitte alustada kriminaalmenetlust seoses Haabneeme staadioni kinnistu ja selle seatud hoonestusõiguse müügiga, sest kuriteokaebusest ja sellele lisatud materjalidest ei ilmnenud kuriteo tunnustele vastavaid asjaolusid. Otsust jätta kriminaalmenetlus alustamata on võimalik edasi kaevata riigiprokuratuuri.

Prokuratuur leidis, et kuriteokaebuses esitatud andmete põhjal ei ole alust väita, et OÜ Viimsi Haldus varalisi huve oleks tahtlikult kahjustatud või äriühingu vara käsutamise õigust oleks tahtlikult ära kasutatud ning põhjustatud sellega äriühingule suurt varalist kahju.

OÜ Viimsi Haldus tugines tehingu kahjulikkuse põhjendamisel eelkõige argumendile, et kinnistul lasuvat hoonestusõigust koormavad hüpoteegid kuuluvad vaieldamatult kustutamisele tänu hüpoteekidest eespool asuvale eelmärkele OÜ Viimsi Haldus kasuks. Prokuratuuri hinnangul ei ole hüpoteekide tühisus nii ilmselge. Seetõttu on prokuratuuri arvates mõistetav, et ka äriühingu juhtorgani liikme seisukohalt on tegemist vaieldava ja määratlematust kaasa toova olukorraga, mis sunnib riske veelkord ning pisut teise nurga alt hindama.

Tehingu kasumlikkuse hindamisel ei saa prokuratuuri arvates tugineda OÜ Viimsi Haldus poolt esitatud kinnisvara hinnangutele. Täpsemalt ei saa kindlalt väita, et Haabneeme kinnistu väärtus oli müügi hetkel vähemalt 300 000 eurot. Seda seetõttu, et mõlemad OÜ Viimsi Haldus poolt kaasatud kinnisvarahindajad on hinnanud kinnistu turuväärtust eeldusel, et see ei ole koormatud hoonestusõigusega ja hoonestusõigusel lasuvate hüpoteekidega.

Lisaks on mõlemad hindamisaktid koostatud teatud eesmärgist lähtuvalt. 21.12.2015 hindamisakt on koostatud finantsaruandluse eesmärgil, 05.01.2016 hindamisakt aga konsultatsiooni eesmärgil. Mõlemas hindamisaktis on ka sõnaselgelt viidatud, et turuväärtusele antud hinnang muudel eesmärkidel ei kehti. Järelikult ei saa kummalegi hindamisaktile tugineda, kui soovitakse kindlaks määrata Haabneeme staadioni kinnistu n-ö kiirmüügi hind.

Prokuratuuri hinnangul on kujunenud olukorras väga keeruline kinnistu ja seda koormava hoonestusõiguse hinda usaldusväärselt kindlaks määrata. Väärtushinnangu suhtelisuse näitajaks on fakt, et üks hindaja on kinnistu väärtust hinnanud 300 000 eurole, samas kui teine hindaja juba 400 000 eurole. Samas on hinnangud koostatud vaid kahenädalase ajavahega. Kui kutselised kinnisvarahindajad on kinnistu turuväärtust sedavõrd erinevaks hinnanud, siis on väga raske eeldada, et äriühingu juhatuse liige pidi kinnistu hinda täpselt teadma.

Kuivõrd usalduse kuritarvitamise kuriteokoosseis eeldab tahtlikku suure kahju tekitamist, ei pidanud prokuratuur OÜ Viimsi Haldus esitatud andmetele tuginedes võimalikuks kriminaalmenetlust alustada.