„Vaadates 15 aasta statistikat, siis nende aastatega on remigreerumistoetuse maksmine vähenenud kordades. Kui aastal 2000 eraldas Eesti Migratsioonifond toetust 414 inimestele, kes soovisid Eestist lahkuda, siis möödunud aastal eraldas MISA remigreerumistoetust vaid 14 inimesele. Samas suurusjärgus on remigreerumistoetust makstud ka möödunud viiel aastal. Käesoleva aasta esimese kvartali seisuga ei ole MISA Eestist väljarändavatele välismaalastele toetusi eraldanud,“ tõdes MISA juhataja Dmitri Burnašev.

„Muutunud ei ole ainult inimese tahe, vaid ka antud toetuse algne eesmärk. Peale Eesti taasiseseisvumist vastu võetud toetuse maksmise põhimõte oli toetada eelkõige neid Eestist lahkuda soovivaid inimesi, kes soovisid Nõukogude Liidu lagunemise järgselt pöörduda tagasi oma kodumaale. Täna, enam kui 25 aastat hiljem on algne toetuse eesmärk teisenenud,“ selgitas Burnašev.

Remigreerumistoetusi on Eestis makstud alates 1994. aastast. MISA-le saab remigreerumistoatlusi esitada kuni 30. aprillini 2016. Kõigil, kes soovivad veel remigreerumistoetuse avaldust esitada, palub MISA aprillikuu jooksul ühendust võtta.

Remigreerumistoetust makstakse välismaalastele, kes on elanud Eestis püsivalt vähemalt 10 viimast aastat. Taotlejal peab olema ka tagasipöördumist võimaldav dokument ja sihtriigi immigratsiooniluba ning ta peab kinnitama kirjalikult, et soovib Eesti Vabariigist lahkuda.