Õiguskantsler Indrek Teder saatis sel nädalal riigikohtule taotluse tunnistada lapse sünnitoetuse saamise tingimusi kehtestava Tallinna linnavolikogu määruse põhiseadusvastased punktid kehtetuks.

Lisaks Tallinnale on õiguskantsleri poole pöördutud ka mitme teise valla määruste kontrollimiseks, kus on sarnane või analoogne tingimus Tallinna omaga, ütles õiguskantselri pressiesindaja Delfile.

Õiguskantsler on saanud kaebuse veel Põltsamaa, Vasalemma, Kehtna, Keila ja Koeru valla ning Sillamäe linna sünnitoetuse kohta.

"Õiguskantsler on seisukohal, et sünnitoetuse saamise sõltuvusse seadmine lapse mõlema vanema rahvastikuregistrijärgsest elukohast on põhiseadusevastane. Selline tingimus sünnitoetuse saamiseks on põhiseadusevastane igas linnas või vallas, kus selline tingimus sünnitoetuse saamiseks seatud on," leiab Teder.

"Kuid enne konkreetsete sammude astumist teiste määruste osas, ootab õiguskantsler ära riigikohtu lõpliku seisukoha Tallinna määruse osas. Õiguskantsler analüüsis just Tallinna määrust, kuna selles osas tuli kaebus ajaliselt esimesena.

Lõppseisukoha nendes menetlustes kujundab õiguskantsler peale seda, kui on saadud riigikohtult lõplik lahend Tallinna asjas.