Eesti kartulikasvatajaid koondava MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimees Kalle Hamburg, kes kasvatab kartuleid Raplamaal, ütles, et vihm päästis saagi viimasel minutil, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Praegu tuleb keskmiselt 22 kuni 25 tonni kartulit hektari pealt ja see pole sugugi paha,” rääkis ta heade aastate tasemele küündivast saagist.

Hamburgi sõnul on varase kartuli hind püsinud kolm nädalat suhteliselt stabiilne. Pärast mullust järsku langust ulatub varase kartuli kilo tootmishind tänavugi nelja kroonini. Samal ajal küsitakse kartulikilost Tallinna turgudel praegu 15–20 krooni.

Hamburg viitas, et kuna nädala pärast jõuab kätte varase kartuli kõrghooaeg, saab kilohind müügisurve tõttu edaspidi vaid langeda. Siiski ta nentis, et ka tootjatelt tulev hinnatõstmissurve on päris tugev. “Eelmise aasta liiga hea saagi tõttu jäi osa sellest müümata, müügihind aga läks allapoole omahinda. Eks need kahjud on vaja nüüd kuskilt kinni maksta,” tähendas Hamburg. “Lisaks sellele on ka tootmise sisendite hinnad oluliselt tõusnud.”

Oodatava säilituskartulisaagi kohta märkis Hamburg, et praeguse seisuga tõotab see hea tulla. “Aga nagu öeldakse — naist kiida hommikul ja saaki sügisel,” osutas ta. “Kui vahepeal peaks ilmad jälle kuivaks pöörama, võib ka kartulisaak kesiseks jääda, sest praegu mullas olevast niiskusest augusti lõpuni ei piisa.”