Senine seadusandlus garanteeris kaitseväelastele riigipoolse ravi vaid tegevteenistuses olles. Seadusemuudatusega suurendatakse ka ühekordsete rahaliste hüvitiste suurust kaitseväelastele, kes teenistusülesannete täitmise tõttu kaotanud enam kui 50 protsenti oma töövõimest, teatas kaitseministeerium.

„On suurepärane, et veel enne jõule võttis riigikogu vastu seadusemuudatused, mis ei paranda mitte ainult viimasel paaril aastal välismissioonidel vigastada saanud kaitseväelaste sotsiaalseid tagatisi, vaid sellega antakse ka suurem kindlustunne sadadele sõduritele, kes igal aastal Afganistanis, Iraagis ja Kosovos teenivad,“ ütles kaitseminister Aaviksoo.

Seadusemuudatuste kohaselt antakse teenistusülesandeid täites vigastada saanud või hukkunud kaitseväelasele ja tema perekonnale kuni kolmeks aastaks ka kaitseväe korteri kasutamise õigus.

Juhul, kui tegevteenistuses vigastada saanud kaitseväelase ravi toimub mõnes välismaal asuvas raviasutuses, nähakse seaduses ette ka sõidu- ja majutuskulude tasumine kaitseväelase lähedasele, kes saaks kaitseväelase ravimisele välismaal toeks olla.

Samuti jätkatakse missioonipiirkonnas vigastada saanud või haigestunud kaitseväelastele missioonitasu jätkamine ka juhul, kui ta missioonipiirkonnast evakueeritakse. Seni katkes missioonitasu maksmine kaitseväelase lahkumisel kriisipiirkonnast, kuigi tihti on kaitseväelane ise ja tema pere arvestanud pool aastat makstava nn missioonipalgaga.

Lisaks hüvitatakse seadusemuudatuse kohaselt riigi kulul õppemaks teenistuses vigastada saanud ja seetõttu tegevteenistusest lahkunud kaitseväelastele.

Pärast väljakuulutamist hakkavad seadusemuudatused tagasiulatuvalt kehtima alates 2007. aasta 1. maist

Alates 2003. aastast on Eesti kaitseväe välismissioonidel Iraagis ja Afganistanis langenud viis ning haavata saanud ligi 46 kaitseväelast.