Eesti kuulub sihtasutuse Kadunud kaudu Euroopa riike ühendavasse organisatsiooni AmberAlert Europe, mille üks eesmärk on lapse kadumisest, näiteks lapse röövi korral, võimalikult kiiresti ja laiapõhjaliselt teada anda ja teavet koguda, teatas sihtasutus Kadunud.

Sihtasutuse Kadunud juhi Aare Rüüteli sõnul möödus sel kuul täpselt aasta Eesti liitumisest selle üleeuroopalise võrgustikuga. “Meie kohalik kiirteavitussüsteem kannab nime KatrinAlert, mille kaudu levivad operatiivsed otsingukuulutused. Teateid vahendavad sihtasutuse partnerid Digiekraanid.ee, PublicTV.ee, Linnaekraanid.ee, Kagukeskus.ee oma avalikel ekraanidel kaubanduskeskustes ja ühistranspordis üle Eesti,” selgitas Rüütel.

Kõige rohkem muret on Eestis ärajooksikutega, kellest suure osa omakorda moodustavad korduvkadujad. “Iga ärajooksnud noor inimene satub küll omal valikul, aga siiski senisest elukohast täiesti erinevasse keskkonda, milles tal on igapäevaselt tarvis leida lahendus eluks vajalikele küsimustele, nagu kus sooja saada, kus ööbida ja pesta, kuidas süüa saada. Nende küsimuste lahendamise ümber keerleb iga jooksiku päev ja mitte keegi meist, kaasaarvatud politsei, ei saa ette näha, kas ja millisel hetkel pakub noorele nende küsimuste lahendamisel abi tema teele juhuslikult sattunud seksuaalhälbega isik, vägistaja või muu kurjategija,” selgitas sihtasutuse juht.

Sellepärast on ülioluline ärajooksnud noorega võimalikult kiiresti kontakt saada, et ennetada tema elu ohustada võivat võimalikku kuritegu, mis tähendab aktiivset tagaotsimist 1. päevast kõigi võimalike vahenditega.

Sihtasutuse Kadunud 24/7 töötavale infotelefonile 661 6776 saab kadunud lastest anda infot, mida hoitakse konfidentsiaalsena. SA Kadunud eesmärgiks on olla abiks teadmata kadunud inimese lähedastele ja politseile kadumisjuhtumite lahendamisel.