Eesti Õdede Liit ja Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liit andsid valitusele ka üle ühise pöördumise “Säilitagem elanikkonna tervist ja tervishoiusüsteemi”.
Vaata ülejäänud fotosid SIIT.

Üritusest võtsid osa Eesti Õdede Liidu ja Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liidu kõrval ka Eesti Patsientide Esindusühing ja Eesti Ametiühingute Keskliit.

Delfi reporteri sõnul oli piketil kohal umbes 50 inimest.

Stenbocki maja ette moodustati sümboolne ravijärjekord. Valitsushoone ette asetati “verine” kile, kanderaamid ja must surnukirst.

“Kuna plaanitakse kärpida raviteenuste hindu kuue protsendi ulatuses, siis näeme selles ohtu patsientidele ja tervishoiule laiemalt,” ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden kohapeal Delfile.

“Meile jääb arusaamatuks see, et kas inimesed, kes on seda otsustanud, on mõelnud, et ravi kvaliteet langeb, teenuse kättesaadavus langeb ja mis kõige kurvem — kui hakkab üle jääma meie arste ja õdesid, siis on kahjuks see suundumus, et varem või hiljem need inimesed lahkuvad meie riigist,” lisas ta.

“Oleme tulnud siia selle jaoks, et õigus võidaks, et palka ei vähendataks sellisel raskel ajal,” ütles üks meditsiinitöötajast meeleavaldaja.

Hüüdlauseid plakatitelt: “Arstid otsustavad õigesti”, “Meil on raha kogutud, kasutame seda!” ja “Euro tervise hinnaga — tänan EI”.

Saabuvaid ministreid tervitasid protestijad vilekooriga. Igale ministrile pisteti näppu ka meeleavaldajate pöördumine. Rahandusminister Jürgen Ligi keeldus paberit vastu võtmast.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur, kes ka piketeerijate ees kõnega esines, ütles Delfile, et kärpimise puhul on tegu raske otsusega. “Lähme seda valitsuses arutama, tulemus selgub mõne aja pärast.”

Pevkuri sõnul oli kärpeks kaks selget alust. “Esiteks — see kuus protsenti on ajutine, see on üheks aastaks ajaks 31. septembrini 2010 — ja teiseks — me olime ühestküljest sunnitud jääma alguses laual olnud kuue protsendi juurde, mitte nelja protsendi juurde, aga sellest ei piisa ikkagi, et katta kogu defitsiiti, miinus tekib niikuinii.”

Kelmikad protesteerijad aga asetasid telekaamerate ees intervjuusid andva sotsiaalministri selja taha püsti suure musta kirstu.

Pöördumine: säilitagem elanikkonna tervist ja tervishoiusüsteemi

Delfi avaldab meeleavaldajate pöördumise muutmata kujul.

“Viimase 18 aastaga on Eestis järk-järgult üles ehitatud hästitoimiv ja efektiivne tervishoiusüsteem, mille põhiline alustala on kaasaegsete teadmistega patsientide hüvanguks tegutsev personal. Tervishoiust miljardeid kroone välja viies saab süsteem pöördumatuid kahjustusi, mille tulemuseks on arsti- ja õendusabi kättesaadavuse oluline halvenemine.

Tervishoius headel aegadel ei priisatud, vaid koguti varusid rasketeks aegadeks. Allakirjutanud organisatsioonid on ühinenud Eesti Haiglate Liidu ettepanekuga kompenseerida aastate 2010.-2013. eelarvetes väheneva ravikindlustuste osa eelnevatel aastatel kogunenud jaotamata kasumi arvel.

Inimelude hinnaga riigieelarvet tasakaalus hoida on ebaeetiline. Surnuid ja püsiva tervisekahjustusega inimesi euro kasutuselevõtmine ei aita.

Tervishoiutöötajate koondamisest tekib sääst, kuid töötajatest tühjad haiglad patsiente ei ravi. Tervishoiutöötajad leiavad tööd ikka, kuid Eesti patsiente me endaga Soome või Norrasse kaasa võtta ei saa.

Välismaale siirduvate arstide ja õdede asemel tulevad varsti meedikud Venemaalt, kes toovad kaasa oma töökultuuri ja teadmised. Eesti patsiendid ei ole tagasiminekuks nõukogude meditsiini valmis.

Mure Eesti patsientide pärast ei luba meil pikaajaliselt ülesehitatud Eesti tervishoiusüsteemi lagundamist ja patsientide reaalselt abita jätmist kõrvalt vaadata. Alla kirjutanud ühendused paluvad teil veel kord kaaluda võimalust kasutusele võtta Haigekassa jaotamata kasum, sest arsti- ja õendusabi kättesaadavuse vähendamine tähendab patsientide jaoks rohkem haiguspäevi ja vähem töövõimet, mis on riigi ja rahva jaoks kordades kulukam.”