Alender esitas vabanduse kolmapäeva õhtul Kanal 12 saates "Punker" rubriigis "Poliitik vabandab".

"Ma ei vabanda, et toetan kooseluseadust. Ma ei vabanda, et ma kuulun IRLi. Need on teadlikud ja minu jaoks õiged otsused," alustas Alender poolteise minuti pikkust esinemist.

"Küll aga, nüüd vabandan. Ma vabandan, et ma ei ole teinud veel enamat, et IRL töötaks päriselt suunaga uue isamaa poole, millesse mina usun. See uus isamaa mõistab hukka kiusamist.

Me kõik oleme käinud koolis ja olnud ühel hetkel kellestki väiksemad, kellestki nõrgemad. Olnud ühel hetkel üksi. Kartnud, et meie peale näidatakse näpuga lihtsalt sellepärast, et oleme mingis mõttes teistsugused.

Mingil keerulisel-valusal põhjusel enamus klassist peabki sel hetkel õigeks, et ühte tüdrukut või ühte väikest poissi seepärast kiusatakse. Ükskõik, kas füüsiliselt või vaimselt. Enamus muidugi ei pea seda tegelikult õigeks, enamus lihtsalt ei hooli, ja ei julge, ei suuda tõusta püsti ja öelda: "Kõik! Nüüd aitab!".

Mina vabandan, et meie inimeste hulgas, aga eelkõige meie poliitikute hulgas, kelle õlul on rahva mandaat ja sellega kaasnev vastutus, et osa neist ei tõuse püsti ja ei nõua kurjuse ringi katkestamist. Üks asi on kooseluseadus, aga palju suurem probleem on etniliste vähemuste omaks tunnistamine. Ja ilma uue avatud rahvusluseta ei saa Eestist kunagi minu unistuste uus isamaa.

Vabandan, et ei ole andnud endast veel kõik, et see siiski sünniks, ja luban seda edaspidi teha."

Riigikogu võttis neljapäeval vastu kooseluseaduse 40 poolt- ja 38 vastuhäälega. Seaduse vastu olnud IRList jättis kohalolijatest hääletamata Marko Mihkelson, puudusid Erki Nool, Reet Roos ja Ene Ergma. Samas on IRLi tuntud poliitikutest Alender, Eerik-Niiles Kross ja Anvar Samost öelnud, et toetavad samasooliste õigust oma kooselu registreerida.