Tartus Ränikülas plahvatust kuulnud Toomas (nimi muudetud ja toimetusele teada, toim) sõnas videos, et kuulis pauku pärast kella kolme. "Mingiaeg hiljem oli kõvem jumakas, mille peale vaatasin, et äkki midagi lendas õhku, see käis päris kõvasti, lööklainet oli eemalt tunda," sõnas Toomas Delfile.

Teine Delfiga ühendust võtnud lugeja kirjeldas juhtumit järgmiselt: "Olime õues ja käis kõmakas. Naisega vaatasime üksteisele otsa ja mõtleime, et sõda käimas."

"See ei olnud lähedal, aga hästi tummine kärakas. See ei saa olla kokkusattumus. See on kindlalt seotud tänase insidendiga," jätkas Delfile kirjutanud mees ja kinnitas, et kuulis plahvatust Kaitseväe teates välja toodud kellaajast oluliselt varem, kella 12.30 ajal.

Kolmaski Delfi toimetusega suhelnud Tartu elanik tõdes, et plahvatust kuulis ta oluliselt varem. Tartu ühe kõrgkooli hoones sel ajal viibinud mees sõnas, et lööklaine oli niivõrd tugev, et isegi kolleegid tulid uurima, mis just juhtunud oli. "Plahvatust oli tund või isegi kaks varem kuulda, kas välja toodud kellaaeg on ikka õige," küsis tartlane.

Varem kuulis plahvatust ka meesterahvas, kes oli viinud samal ajal Lõunakeskusesse oma mobiili remonti viinud. "Unustasin tsikli võtmed maha, otsisin veel tsikli võtit, kui kuulsin nagu oleks "äike olnud", kuid samas äikesega jällegi erines, justkui olnuks mingi ehitustööde käigus maha prantsatanud. Eemal bussipeatuse juures ütles laps, et oi-oi, vihma hakkab sadama, seepeale selle lapse ema veel ütles, et ei, see oli midagi muud. Ajaliselet oli see aga varem - 12:30, kuna 12:32 helistas mulle telefoni esindusest teenindaja ja andis teada, et mu võtmed sinna jäid," kirjutas mees.

Lõunakeskuse taha jäävas Märja asulas Tartumaal elav naisterahvas kuulis samuti suurt kõmakat kell 12:30. "Kuulsin tugevat plahvatust 12:30. Kuulsin ka, kuidas väljas olevad inimesed karjatasid. Olin kindel, et tegu mingi lõhkekehaga," kirjutas lugeja.

Varem kuuldi paku veel Võhma juures Viljandimaal. "Ehmatasime kõik päris hullusti, siiani ei tea, mis see olla võis," vahendas lugeja. Nemad kuulsin plahvatust sarnaselt tartlastega kell 12:30.

Karlovas elav tartlane kuulis pauku kolmveerand nelja paiku pärastlõunal. "Kontrollisin, 15:42 helistas sõber, et läheksin välja, saaksin temaga kokku. Olin umbes 5 minutit väljas ja kuulsime samal ajal pauku."

Tartu külje all Hiiekülas elav Delfi lugeja ütles, et tema ja töökaaslane kuulsid plahvatust, mis oli tummine ja kõva, kuid kostus kaugelt. "Omavahel rääkisime töökaaslasega, et ohoh, lõhkavad midagi või läks sõjaks."

Kõmakat oli kuulda ka Jõgevamaal. Mullavere külas elav Delfi lugeja kirjutas, et juba hommikust saati oli hävitajate müra pidevalt Tartu suunast kuulda. "Konkreetne, lennukimürast erinev pauk aga käis (lennukimüraga samal ajal) ca 2-3 min enne kl 15.45 (kuna pärast pauku läsin kohe tuppa ja avasin arvuti, browseri ajaloos on see aeg 15.45 fikseeritud) ning oli mitte väga vali. Tartuni on siit 30 km, mis on heli leviku piiri peal (nt Tartu ilutulestik kostab siia palju kehvemini kui see praegune pauk), seega pidi tekitaja olema Tartust lähemal. Heli suunda kahjuks ei fikseerinud, vabalt oleks saanud ka Jõgeva poolt levida."

Viljandimaal oli lennukimüra ja pauke kuulda juba päev varem. "Olime Viljandist 30 km Mustla juures 6. augustil väljas tööl, kui kuulsime Võrtsjärve kohal kõva plahvatust. Enne ja peale seda lendasid pidevalt hävitajad edasi ja tagasi. Mõtlesin ka, et sõda on lahti," kirjutas Delfi lugeja. "Ka eile, 7. augustil töötasime samas kohas. Hävitajad küll lendasid, aga kõmakat ei kuulnud. Kõmakas juhtus 6. augustil. Ei tea kas siis juhtus see kaks korda?" muretseb lugeja.

Lõuna päästekeskuse pressiesindaja sõnas Delfile 7. augusti hilisõhtul, et kella 12.30 ja 13.30 vahelisel ajal neil ühtki plahvatust registreeritud ei ole ning nentis, et raketi tulistamisega seoses valitseb suur segadus.

Kaitseväe pressiesindaja Aivo Vahemets ei osanud Delfile segadust plahvatuse kellaaegadega kommenteerida.

Hea tartlane või tartumaal elav inimene, kui kuulsid 7. augustil suurt plahvatust, anna sellest teada vihje@delfi.ee!