Juhtum leidis aset esmaspäeval, 22. detsembril, kui Ryanairi lennuk oleks maandumisrajal otsa sõitnud Soome lennufirma Flybe lennukile, kirjutab Helsingin Sanomat. Flybe lennuk oli hetk varem saabunud Helsingist ning polnud jõudnud maandumisrajalt veel lahkuda.

Kohe Flybe järel maandunud Ryanairi lennuk jõudis juba puudutada maandumisrada, ent suutis kohe uuesti õhku tõusta. Lennuk maandus turvaliselt umbes 10 minutit hiljem.

Ohtlikust vahejuhtumist kirjutas lennuõnnetusi ja ohtlikke olukordi registreeriv The Aviation Herald. Olukord jäädvustati ka lennundushuvilise eestlase EETN Spotteri videole.

Aviation Heraldi teatel alustas Ryanairi lennuk maandumist ilma loata. Eesti lennundusametnikud võtavad vahejuhtumit tõsiselt ning on alustanud uurimist, kirjutab väljaanne.

Delfit nõustanud piloodi sõnul või tuginedes praegu teadaolevale infole eeldada, et tegemist oli katkestatud maandumisega. Ilmselt polnud esimesena maandunud Flybe lennuk maandumisrajalt veel lahkunud. Järgmisena maanduvale Ryanairi lennukile oli lennujuht andnud lennuraja läveni kehtiva lähenemisloa, aga mitte maandumisluba.

Kuna Ryanairi lennuki kaptenil maandumisluba ei olnud, siis pidi ta eeldama, et on võimalus, et maandumist pole võimalik turvaliselt lõpetada. Seega pandi mootorid taas täistuuridel tööle, tõmmati lennuki nina üles ja mindi kordusringile, et 10 minutit hiljem edukalt maanduda.

Nagu Aviation Herald kirjutab, puudutasid katkestatud maandumise käigus maandumisrada lennuki rattad. Kui lennuk maandub, on lennukimootorid igaks juhuks valmis, et vajadusel hoog uuesti sisse anda. Hetkel, mil piloot lükkab mootorid lähenemisrežiimist täisrežiimi võib lennuk veel veidi vajuda ning siis võivad ka rattad maad puudutada. Kuna lennuki rattad ongi maapinnaga kokkupuutumiseks mõeldud, ongi see turvaline viis maandumise katkestamiseks. 

Ryanairi Boeing 737 oli saabunud Milanost. Helsingist saabunud Flybe oli lühimaareisideks mõeldud propellerlennuk ATR-72.

Hea lugeja, kui olid juhtumisi samas lennukis või tead midagi 22. detsembril toimunud ohtlikust vahejuhtumist, siis anna sellest Delfile teada vihje@delfi.ee või rahvahaal@delfi.ee!