Delfi on kaks päeva olnud kaasas president Kersti Kaljulaiuga visiidil Kiievis ja nüüd jagas ta oma muljeid seni nähtust ning kuuldust. Eesti riigipea päevakava on olnud kohtumistest pungil. Lisaks poliitikutele on ta suhelnud ametnike, aktivistide ja kodanikuühiskonna esindajatega.

Viimastelt kuulis ta näiteks täna, et Ukrainas on nii huvitavaid ühistranspordi arendusi kui ka näiteks universaalne arsti juurde registreerimise süsteem, mida Eestis ikka veel pole. President tõdes seega, et visiit on olnud talle endalegi huvitav ja silmi avav.

Presidendi visiidil oli kaasas suur äridelegatsioon ja polnud saladus, et üheks suureks teemaks tema kohtumistel Ukraina esindajatega oli Eesti ärimeeste ja investeeringutega seotud probleemide lahendamine. Mitu Eesti suurettevõtjat on kas jäänud oma varast Ukrainas seletamatult ilma või siis takerdunud projektidega arusaamatutesse takistustesse, mis on kahe riigi vahelises äridiplomaatias pinnuks silmas.

Kaljulaid ütles, et Ukraina on teinud spetsiaalse komisjoni, mis vaatab investorite kaotsi läinud vara küsimusi läbi ja ta loodab, et lõpuks sellised juhtumid leiavad lahenduse. „See on tähtis Ukrainale ka üldiselt, sest saavad ju Ukraina juhid aru, et täna siia ükski Eesti ärimees või Eesti ärimeestega suhtlev investor, siia maasse või kinnisvarasse investeerida ei julgeks,“ rõhutas ta.

President jääb Ukrainasse veel edasi ja sõidab homme kava kohaselt Ida-Ukrainasse, Donbassi, kus käib sõjategevus endiselt edasi. Kaljulaid seletas, et mõnikord pole tähtis mida Ukraina sõbrad ütlevad, vaid ka kus öeldakse. Tema visiit ongi seega mõeldud partnerite tähelepanu tõmbamiseks, et me ei või Ida-Ukraina konflikti unustada.