Ilves usub, et valmisolek selleks on kõigil, enam kui kolmekümnel ümarlauast osavõtnul olemas, st võtta kuulda, ise osaleda ja edasi minna, et jõutaks uuele tasemele, kus saab midagi ka loovalt teha.

Vaata videost, mida president veel rääkis!

Presidendi kantselei teatel küpses tänasel vabakonna esindajate, parlamendierakondade ja poliitika-ekspertide kohtumisel ühine otsus töötada, kõiki huvilisi kaasates, kevadeks välja ettepanekud muudatusteks järgmistes valdkondades:

  • erakondade rahastamise ausus ja kontrollitavus, sealhulgas rahavõimu mõju kahandamine poliitilises otsuseprotsessis;
  • erakondadevahelise ja -sisese konkurentsi ausus ja elavus;
  • valija hääle kaalukus valimistulemuse otsustamisel;
  • kodanike aus kaasatus ja laialdasem osalemine poliitilises protsessis valimistevahelisel ajal;
  • ühiskondliku ruumi (sund)politiseerimise ja -parteistamise pidurdamine.

Kohalolnud olid seda meelt, et viivitamatult algav protsess peab kulgema presidendi egiidi all ning selle praktiline teostamine jääb sihtasutuse Eesti Koostöö Kogu õlule.

„Me kõik näitasime, et mahume ühe laua taha ja meil on ühine mure, ühine vastutus,“ ütles president Toomas Hendrik Ilves pärast kohtumist.

„Usaldus- ja suhtluskriisi ületamiseks ning lahendusteni jõudmiseks peame esmalt õppima üksteist taas kuulama, üksteisega rääkima, üksteisega arvestama ja vajadusel ka vabandama. Tänane tõestas, et see on võimalik,“ tunnustas president Ilves asjalikku arutelu.

Ta kinnitas, et Eesti on parlamentaarne riik ning tänane ümarlaud ei ole alternatiivse võimuinstitutsiooni loomine, vaid paik, kus algatatakse koos parlamendi esindajatega lahenduste otsimine.