"Peale trenni sain uudise, et Tiina Shein on esitanud mulle heategeva väljakutse - ice bucket challenge. Otsustasin ihu karastava väljakutse pikalt mõtlemata vastu võtta ning edastada selle Hanno Pevkurile, Kalle Pallingule ja Koit Toomele. Jääkülmal veel on südantsoojendav sisu ning jõukohane annetus heategevaks otstarbeks on veega ülevalamisele sobiv täiendus," kirjutas Rõivas enda Facebooki lehel ja postitas ka jääveega kaela saamisest video.

Ice Bucket Challenge ehk jääämbri väljakutse on sotsiaalmeedias leviv tegevus, mille eesmärk on kutsuda inimesi märkama Amüotroofilist lateraalskleroosi (ALS) ehk motoorsete närvirakkude haigust põdevaid inimesi. Väljakutse seisneb selles, et inimesi kutsutakse üles ennast jääveega üle valama ja sellest videot postitama ning samas esitama enda sõpradele samasugust väljakutset. See, kellele väljakutse esitatakse, peab ennast 24 tunni jooksul jääkülma veega üle valama ja uutele inimestele väljakutse esitama või vastasel juhul peab ta annetama raha ALS-i haigete toetuseks.

Väljakutse on üle-maailma viraalselt levima hakanud ja sellest on teiste seas näiteks osa võtnud endine USA president George W. Bush ning paljud kuulsused.

ALS, mida sageli nimetatakse Lou Gehrigi haiguseks ühe kuulsa Ameerika pesapalluri auks, kelle see haigus maha murdis, on motoorsete närvirakkude progresseeruv degenereerumine terves närvisüsteemis, mille tulemuseks on lihaste kõhetumine ja nõrkus. Lisaks võib liigutusi kontrollivate ajuosade lisakahjustuste tõttu tekkida jäikus (spastilisus), vahendab Eesti Lihasehaigete Selts.

See haigus on sagedasem meeste hulgas ja võib alata mistahes täisea eluperioodil, eriti aga 50-70. eluaasta vahel.