Sel aastal on meilikontode hõivamise probleemiga pöördutud politsei poole 13 korral, neist 12 on infoteated. Ühel korral langeski inimene lõksu ja tegi kelmile ülekande summas 1658 eurot.

Enamik juhtumeid on registreeritud augustikuus ja seotud Ukrainaga, raha palutakse saata mitte konkreetsele pangakontole, vaid rahavahenduskeskkondade Western Union ja MoneyGram kaudu. "Erilist isikutuvastamist seal ei ole. See on üsna surnud ring," kommenteeris Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juht Roger Kumm. Kui kübermaailmas viivad jäljed enamjaolt teadmatusesse, siis järgmine samm on leida raha. "Ehk kust see raha välja võetakse...". Erinevate skeemide tõttu jääb ka raha leidmata ning heatahtlikult oma lähedasi "aitavad" inimesed jäävad lihtsalt suurest summast ilma.

E-mail näeb välja selline:

Libakiri

Taolisi kirju saadavad välja kelmid, kes on hõivanud inimese konto. "Meil on kahtlus, et need samad isikud, kes varastavad ja murravad lahti neid kontosid, müüvad andmed järgmistele kelmidele maha. Järgmine kurjategijate grupp saadab välja inimese nime alt kirja kontaktidele, kellega olete kirjavahetuses olnud," selgitas Kumm.

Kas sinu konto on kaitstud?

Google on just viimasel ajal panustanud üha suuremale konto kaitsmisele. "Paraku on nii, et enamik kasutajaskonnast on enda kontod teinud ajal, kui kaheastmelist turvalisust ei olnud veel olemas - tagantjärele ei kiputa seda aga muutma. Küll tehakse seda siis, kui inimesed loovad konto," sõnas Kumm.

Kuidas aga kaitsta end konto hõivamise eest? See on vaid mõne hiirekliki kaugusel. Vaata lähemalt videost!