Pärast tänast väliskomisjoni istungit ajakirjanike ette astunud Mihkelsoni sõnul oli, et riigikogu väljendab läbi väliskomisjoni otsuse selget tahet, et ränderaamistiku küsimuses peab tegema otsuse vabariigi valitsus ehk leidsid toetus Reformierakonna ja Vabaerakonna muudatusettepanekud.

Mihkelson märkis, et Eestis teeb välispoliitilisi otsuseid ainult Vabariigi Valitsus ja riigikogu saab oma avaldustega anda kaardistada põhisuunad ja öelda, milline võiks olla Eesti seisukoht ühes või teises rahvusvahelises küsimuses.

Mihkelsoni arvates oleks riigimehelik, kui peaminister paneks ÜRO ränderaamistiku küsimuse valitsuskabinetis hääletusele. Hääletus kabinetis on tema sõnul täiesti lubatud ja seda on varasemalt ka tehtud.

Näitena juhtis Mihkelson tähelepanu Eesti ja Venemaa piirilepingu heakskiitmisele valitsuses neli aastat tagasi, kus toonane Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder palus protokollida oma vastuseis piirileppele.

Väliskomisjoni kuulas tänasel erakorralisel istungil ära õiguskantsler Ülle Madise õigusliku selgituse ÜRO globaalse ränderaamistiku kohta ning vaatas läbi Riigikogu avalduse eelnõule viie fraktsiooni esitatud 15 muudatusettepanekut.

Komisjon kiitis 7 poolt- ja 3 vastuhäälega heaks avalduse eelnõu muudetud teksti ja saatis aruteluks täiskogu täiendavale istungile esmaspäeval, 26. novembril.