Täna arutati kõnelustel haridus- ja teaduspoliitikat, noortepoliitikat, kultuuri, sporti ning integratsiooni küsimusi.

Jüri Ratas ütles kõneluste vaheajal ajakirjanikele, et läbirääkijad jõudsid otsusele tõsta õpetajate palga alammäära 120 protsendini keskmisest palgast ning et see juhtub juba selle koalitsiooni ajal. Üksmeelele jõuti koolilõuna rahastamise osas, see tõuseb ühe euroni. Samuti tugispetsialistide finantseerimise osas.

Ossinovski rääkis, et arutusel oli hariduse kohustuse süsteemi muutmine. Praeguse kohustusliku üheksa klassi tasemega on tänapäeval raske hakkama saada, eriti kui vaadata töötute haridustaset, sõnas ta. Koolikohustuse süsteemi muudetakse nii, et koolitee lõpuks oleks omandatud vähemalt kutseharidus ning omandatud ametioskusega on tööturul edukam toime tulla. "Integratsiooniküsimuste arutamine on alles alanud, ees seisavad suured vaidlused," tunnistas sotside liider. Ta ütles, et eesti keele õppele peab rohkem tähelepanu pöörama, seda mitte üksnes keelekursustega, vaid ka keeleõppemetoodika arendamisel. "Loome eesti keele majad Narva ja Tallinnasse," lubas Ossinovski.

Laual olid ka muud integratsioonivaldkonda puudutavad küsimused.

Margus Tsahkna tõi esile õpetajate palga tõus. "Teeme päriselt, et see oleks 120 protsenti keskmisest ning selle valitsusliidu jooksul, mis on kuni 2019. aastani, kui see valitsus kokku saab."

Tsahkna sõnul oli täna arutusel ka eraharidusele kindlustunde andmine, arutusel oli konkreetne rahastamise mudel. "Eesti keele õpe on oluline. Juba järgmise aastal hakatakse Narva ja Tallinna rajama eesti keele maju."

"Kodakondsuspoliitika arutamine läheb edasi, tuleb huvitav öö," lisas Tsahkna. Ta kinnitas ka IRL-i põhimõttelisi erimeelsusi just kodakondsupoliitika osas.

Ratas ütles vahele, et ta käis täna Kadriorus kohtumas president Kersti Kaljulaidiga. "President tundis huvi, kaugele oleme jõudnud, andsin talle ülevaate."

Margus Tsahkna sõnas, et vaidlused eesti keele instituudi sulgemise või Tartu Ülikooliga liitmise osas leidsid lahenduse. "Eesti keele instituuti kinni ei panda, ta jääb. Sel on kindel funktsioon tegelda eesti keele arenguga. Ühegi ülikooliga seda ei liideta."

IRLi esimees ütles, et võimukõnelustel keele- ja kodakondsuse põhialuseid me ei muuda. "IRLi eesmärk on, et neid inimesi, kes tunnevad end eestlastena, oleks võimalikult palju, et Eestis sündivad lapsed oleksid Eestiga tugevalt seotud. Meil on vaja lojaalset kodanikkonda."

Jüri Ratas ütles lõpetuseks, et on presidendi otsustada, millal, kas ja kellele ta annab volituse moodustada valitsus.

Kõnelused on rasked, täpsustas Margus Tsahkna Delfile oma vahemärkust, et õpetajate palk tõuseb, kui IRL-i Keskerakonna ja SDE valitsus kokku saab. Küsimusele, kas võib juhtuda, et see valitsus ei saa kokku, vastas ta: "Muidugi, valitsus ei ole veel koos. Keskerakond ja IRL on ühe laua taga. Need on tõsised kõnelused, eile läks kella kolmeni öösel, täna nii kaua, kui vaja." Ta lisas, et on loogiline, et üheks tõsiseks erimeelsuse kohaks on kodakondsuspoliitika.