Eesti ajaloo ühele traagilisemale sündmusele pühendatud tseremoonia algas keskpäeval Vabadussõja võidusamba juures ja selle avas Memento Tallinna Ühenduse esindaja Anne Eenpalu, palvuse pidas  EELK peapiiskop Andres Põder ja kõneles Memento Tallinna Ühenduse esimees Leo Õispuu.

Järgnes pärgade asetamise tseremoonia, kus Tallinna linna poolt asetas mälestuspärja abilinnapea Kalle Klandorf. Ühise mälestuslauluna esitatati koos „Eesti lipp” ja edasi siirduti mälestusjumalateenistusele Jaani kirikusse.

Täna õhtul on kavas süüdata kolmandat korda küüditamise ohvrite mälestuseks Vabaduse väljakul vähemalt 22 000 kalmuküünalt, just nii palju oli küüditamisohvreid. Plaani kohaselt süüdatakse küünlad kell 18, tuhandete küünalde kuma peaväljakul jääb seda rasket päeva meenutama kuni kella kolmeni öösel.

Ürituse korraldamisega on seotud Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit, Eesti Üliõpilaskondade Liit, SA Unitas, akadeemilised organisatsioonid ja oodatud on kõik, kes kohale tulles oma mälestusküünla süütavad.

Märtsiküüditamine oli Eestis 25.–29. märtsini 1949 Nõukogude võimude korraldatud küüditamisoperatsioon, mille käigus viidi Eestist Siberisse üle 20 000 inimese.