"See, mida ma täna oma koduaknast nägin, oli jahmatamapanev. Või on tänapäevastes kasvatusmeetodites see tõesti aktsepteeritav, milles võib siiski sügavalt kahelda," ütles Delfile lasteaia hoovis toimunut jälginud naine, kes enda sõnul nägi ka, kuidas kasvataja last lahtise käega lõi.

Sitsi lasteaia direktor Irina Voinova ütles Delfile, et on väga kahju, et selline vahejuhtum aset leidis, kuid märkis, et tema andmetel polnud kõik päris nõnda, nagu aknast vaadates paistis. Kokkuvõttes ütles direktor, et ei kahtle õpetaja käitumise õigsuses, ja lisas, et kasvatajal on ka lapse ema toetus.

Väikse poisi pärast muretseva naise sõnul läksid lapsed teisipäeval õue mängima väga rõõmsalt ning talle hakkas silma üks poiss, kes tahtis palli mängida.

"Ta üritas palli muru peal põrgatada, aga et see hästi ei õnnestunud, siis püüdis ta seda kollasest aukudega seinast kenasti läbi visata-suruda, mis ka mõnel korral õnnestus. Mõtlesin, et vist tulevane korvpallur, ilmselt isa õpetatud nipid," kirjeldas lugeja, kuidas ta poisile kaasa elas.

Pall pani aga plehku ja poiss püüdis seda uuesti enda kätte saada. "Paraku soovisid teisedki lapsed palli endale ja siit see jagelemine algas," sõnas naine, et palli tahtis endale veel kaks poissi. "Kolm maas istuvat ja palli endale sikutavat väikemeest lahutas noor kasvatajatädi jõhkralt."

Kasvataja võttis palli ära, kuid otsustas lisaks last karistada. "Poiss sai ülejäänud õueajaks karistuse: ta "pandi nurka seisma". Laps pidi paarkümmend minutit puu all seisma ja jälgima kaaslaste mängulusti. Kusjuures ta pidi nägema ka seda, et teised lapsed said hiljem palli mängimiseks tagasi," imestas lugeja õpetaja kasvatusmeetodite üle.

Direktori sõnul ei pannud õpetaja poissi puu alla seisma palli krabamise, vaid kaaslase löömise pärast.

"Õpetajal oli planeeritud tegevus – mängida lastega jalgpalli, reeglid olid eelnevalt kokku lepitud. Kuna poisid selle asemel, et mängida jalgpalli, hakkasid rüselema, siis võttis õpetaja palli ja andis tüdrukutele, mille peale poiss sai vihaseks ja lõi kõrval seisvat tüdrukut. Peale seda pani õpetaja poisi puu juurde seisma – rahunema ja oma käitumise üle järele mõtlema," selgitas Voinova. "Meie lasteaias ei karistata lapsi, vaid antakse aega rahulikult mõelda, mis juhtus ja kuidas oleks pidanud käituma."

Direktor ei kommenteerinud, kas poisile antud järelemõtlemiseaeg liiga pikaks ei veninud või kas kasvataja pärast paarikümneminutilist mõtlemisaega poisiga juhtunut ka arutas.

Lugeja märkis aga, et ei hakanud silma, et poiss oleks mõnd teist last löönud, vaid hoopis tema mahajäetus. "See väikemees oli hirmus õnnetu – ta nuttis, kui ta seal puu all seisis. Kasvataja oli eemal majakese juures ja ei tundnud absoluutselt huvi selle väikemehe vastu, enne kui nad teisele platsile läksid."

Hiljem vahetas rühm nimelt mänguplatsi, mil ka karistuse saanud poiss puu alt vabanes ja laudkiigele kiikuma jooksis. Sinna sai laps istuda aga vaid viivuks. "Kasvatajatädi viis poisikese kohe kiigelt minema ning pani ta kogu ülejäänud õues oleku ajaks lähedalolevasse puuautosse istuma," rääkis toimunut jälginud naine.

Kokku kestis karistus enam kui pool tundi ning terve selle aja pidi poiss paigal püsima, ega saanud teiste laste kombel vabalt mängida. "Võite ise arvata, kuidas see karistus väikemehes trotsi ja agressiivsust kasvatas ja kuidas seejärel ta lõunauinak mööduda sai. Minul oli temast siiralt kahju."

Voinova sõnul jooksis poiss tõesti kiigele, kuid tema väitel kiikusid seal parajasti teised lapsed, keda poiss väidetavalt lükkas. "Kuna olukord kiige juures muutus ebaturvaliseks, tõstis õpetaja poisi kiigelt maha, sest ta ei oodanud oma järjekorda. Õpetaja kutsus [poisi] endaga kaasa jalutama, kuid poiss ise eelistas minna pingile istuma, kus olid tema sõbrad," väitis Voinova.

Lugeja kinnitas samas, et lapse viis ühe koha peale istuma kasvataja ning poisil ei olnud ka hiljem võimalust vabalt õues ringi joosta ja teistega koos mängida, mida ta arvatavasti soovis.

"Tuppa minekuks rühma rivisse kogudes lubati ka väikemees autovangistusest välja ning teiste sekka rivisse asudes ilmselt näitas seal välja oma nördimust," sõnas naine. Kasvataja ärritus tema sõnul sedavõrd, et lõi poissi lahtise käega. "Minu jaoks oli tegu väga šokeeriva vahejuhtumiga."

Direktor kinnitas kasvataja ja teise rühma õpetaja sõnadele tuginedes, et mingit löömist ei olnud.

"Ajal, kui lapsed rivistusid tuppa minekuks, sidus kõne all olev poiss end helkuripaelaga võrkaia külge. Et last aia küljest lahti saada, võttis õpetaja kindad käest ja proovis lahti arutada, mis aga ei õnnestunud. Siis ta lihtsalt rebis nööri lahti, mis võiski korteri aknast vaatajale tunduda jõhkra käitumisena. Mingit lapse löömist ei olnud, mida tunnistas ka lähedal olnud teise rühma õpetaja."

Selle kommentaari peale ütles lugeja, et ilmselt räägib direktor mingist teisest juhtumist, kuna löömine ei olnud kusagil aia lähedal. "Rühmamineku hetkel, kui nad jõudsid juba maja juurde, siis ta lõi seda poissi. Ise vaatas ringi justkui kontrollides, ega keegi ei märganud. See oli nii õudselt masendav. Kaalusin lasteaia juhatajale helistada, aga mõtlesin, et sellest on vist vähe."

Voinova ütles, et usaldab siiski oma töötajat. "Kuna tegemist on väga tasakaaluka, lugupeetud, tunnustatud ning laste ja lastevanemate poolt armastatud õpetajaga, ei ole mul põhjust kahelda tema käitumise õigsuses. Seda enam, et peale lõunast und oli laps heas tujus ja mängis sõbralikult oma mängukaaslastega," sõnas Voinova.

Lasteaia direktori kinnitusel räägiti juhtunust ka lapsevanemaga, kellel ei ole õpetajale mingeid pretensioone, vastupidi, ta on vajadusel valmis õpetaja kaitseks välja astuma.