Kahjustada on saanud mitmed memoriaali osad ning piltidelt ja videost näeb ka võimalike kunstihuviliste erinevaid teoseid.

Politsei põhja prefektuuri Ida-Harju jaoskonna juht Valter Pärn kommenteeris, et esimest korda sai politsei memoriaali sodimisest teada septembris. Eile pöördus politsei poole ka Eesti Mälu instituut, et anda teada seekordsest sodimisest memoriaalil.

"Septembrikuus alustatud menetluse käigus vaatasime üle turvakaamerate salvestised ning nendelt on näha, et seinapaneelidele on joonistanud ja kriipsukesi tõmmanud väikesed lapsed, kes külastavad mälestusmärki koos vanematega. Samal ajal kui vanemad memoriaaliga tutvuvad ja nende tähelepanu on sellega hõivatud, haaravad lapsed maast kivikesi ja joonistavad nendega mälestusmärgile," kirjeldas Pärn septembrikuiseid avastusi.

"Seinapaneelidel on näha kriimustusi, mis osaliselt pärinevad juba septembrist ning ei ole välistatud, et neid on vahepeal juurde tekkinud. Sestap suhtleme edasi Riigi kinnisvara aktsiaseltsiga, et nad likvideeriksid need kahjustused ja tagaksid paneelide säilimise. Ühe variandina võiks abi olla hoiatavatest siltidest. Paneme lapsevanematele südamele, et nad jälgiksid oma laste tegevust ning ei lubaks lastel memoriaalile joonistada, kuna antud mälestusmärgi pind saab kergesti kahjustada," kommenteeris Pärn.

Eesti Mälu Instituut, mis memoriaali eest vastutab pöördus politseisse nii pea kui asjast teada sai. „Kutsume üles kõiki inimesi, kes memoriaali külastavad, ala korrashoidu hoolivalt suhtuma ning rikkumistest teatama. Memoriaal on pühendatud kõigile Nõukogude Liidu terrori all kannatanud Eesti inimestele, ent see on ka sümboolne hauatähis. Suur osa hukkunud kommunismiohvritest, kelle nimed on mälestusseinale kantud, puhkavad teadmata kohtades. Mälestusalast on saanud meie inimesi ühendav eriline paik. Memoriaalis vandaalitsenud isikud peavad oma tegu sügavalt häbenema,“ ütles Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Meelis Maripuu, lisades, et loodab politsei abile.