Kultuuriminister Indrek Saar otsustas nõukogu täies koosseisus tagasi kutsuda pärast seda, kui oli tutvunud Eesti Kontserdi nõukogu esimehe Indrek Laulu ülevaatega juhatuse liikme konkursi läbiviimise protsessist ning kohtunud kõigi nõukogu liikmetega.

„Kõik nõukogu liikmed sai arutelu käigus esitada oma selgitused ning tegid ettepanekud, kuidas tagada töörahu. Pärast materjalidega tutvumist ja arutelu sai kõigile selgeks peamine – nõukogu ei ole selles kooseisus ja senise esimehe juhtimisel töövõimeline. Etteheide nõukogu esimehele on ebapiisav infovahetus nõukogu liikmetega ning suutmatus saavutada nõukogus vajalikku konsensust. Ka on lahknenud arusaamad organisatsiooni juhtimisest ja vajadusest. Eesti kontserdi praegune majanduslik seis vajab selgelt teistsugust lähenemist ja juhtimist. Sellepärast otsustasime jätkata täiesti puhtalt lehelt – see otsus tugines ka valdava osa nõukogu liikmete ettepanekule,“ teatas minister Saar.

Saare sõnul ei olnud otsuse langetamisel nõukogus konsensust, kuid avalikkuses lendu läinud segane info ajendas siiski sellise otsuseni jõudma.

Minister lisas, et tänases arutelus uusi detaile enam lauale ei toodud.

Küsimusele, kas see võis olla isiklik vastuseis Reformierakonnaga, sest ka varasemalt pole Reformierakonnaga seotud ilma takistusteta saanud kultuurivaldkonnas kõrgetele positsioonidele, näiteks endine ERR-i juht, Margus Allikmaa püüdlus saada Kultuurkapitali juhiks ebaõnnestus. Saar kostis selle peale, et selline väide ei pea paika: "Kui te vähegi jälgite, siis on ka reformierakondlasi kõrgetel kohtadel, kaasa arvatud Allikmaa on nüüd Vene teatris ametis" nimetas ta.

Ta ei soovinud kommenteerida, kas Randjärv võiks uuesti Eesti Kontserdi juhiks kandideerida.

Uurides Saarelt, kas ta oli teadlik Eesti Kontserdi alla kuuluva sihtasutuse Hortus Musicuse segastest rahaasjadest, kostis ta, et vastavad korretkuurid olukorra parandamiseks võeti juba varasemalt ette. Ta rõhutas, et kindlasti pole tegemist korruptiivse olukorra, vaid juhtimisvigadega. Edasise samme Hortus Musicuse osas ei plaani astuda.

Nõukogu liikmete nimetamise protsessist teavitab kultuuriministeerium avalikkust nii pea, kui kokkulepped on sõlmitud.

Nõukogu oli tule all seoses Eesti Kontserdi juhi valimisega. Esiti näidati üksmeelselt Laine Randjärvele rohelist tuld, ent eelmisel nädalal konkurss tühistati. Randjärv leiab, et temaga käituti ebaõiglaselt, ta on palganud ka juristi.

Indrek Saar sõnas möödunud neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et nõukogu peab kaalutlusi selgitama. Ta märkis, et küsimus on selles, kas nõukogu oleks saanud selgemate reeglitega seda olukorda vältida. Ta palus nõukogult ülevaadet, kuidas protsessi kavandati.

Lisaks Indrek Laulile kuuluvad nõukogusse Margus Pärtlas, Tea Varrak, Marika Tuusis ja Madli-Liis Parts.